Хайде и аз изкарах първата..

Модератор: Martin

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот bojo » 30 Яну 2016, 23:07

За минимум 60 мин бях напълно сериозен. Масово в рецептите от чужди сайтове посочват точно 60 мин.
Аз варя 15-20 мин (да се пресечат белтъците, но не винаги ги виждам) и после 1 час за хмеловете.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот svetlo » 01 Фев 2016, 12:55

Извинявай, Божо, аз под сериозно имах предвид някой да обясни процесите, които се случват с малца при варенето. Все пак ще рискувам да пробвам една варка по схемата половин час и ще докладвам резултата :)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот svetlo » 06 Фев 2016, 23:31

Леле, много съм доволен от тоя Голдън Ейл - втора реколта :) Нотингам дрожди - 12 дни във ферментатора на 15-20 градуса, една седмица в бутилки на същата температура и около месец - забравен в хладилна чанта на балкона. Идеално избистрен, няма пяна, но при всяко отпиване от долу се вдигат фини мехурчета с невероятен аромат.. Наздраве! :)
DSC_0603.jpg
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот martinmgm » 08 Фев 2016, 01:36

Привет,

От предишни постове видях, че газираш с кафява захар. Виждам че не е много добра газировката. Според мен това е заради кафявата захар. Аз слагам бяла рафинирана по около 6.5г/л. Получава се доста добра газировка след една седмица в бутилките. Според мен е добре да увеличиш захрата до 7-8гр/л кафява. Пробвай и с бяла, но 6-7гр/л. Ще прецениш кое повече ти харесва. Четох доста из чуждите форуми и като цяло отзивите от кафявата захар не са много добри. По принцип американците го правят с декстроза, но при нас трудно се намира. Виктор препоръчва като няй-добър вариант сух малцов екстракт.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот victoryvt » 08 Фев 2016, 10:50

Декстроза и глюкоза е едно и също, само че първото е на прах, а второто е течно.
Продават се по веригите на щандовете за сладкиши, по-скоро за сладкарски материали.
Малцовият екстракт има редица предимства. Не е задължително да е сух, даже не е задължително и да се купува - можеш просто да си запазиш малко от пивната мъст и да я замразиш.
А може и да си направиш цяла една варка без охмеляване и да я замразиш в малки шишенца, такива че да покриват една точна доза за газировка на една варка.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Хайде и аз изкарах първата..

Мнениеот svetlo » 08 Фев 2016, 12:33

@Мартин - вярно е което казваш, аз ползвам кафява захар, просто защото такава си купуваме в къщи. И тогава малко обърках сметките - бутилирах в 750мл бутилки с 4 гр. във всяка. После обърках още веднъж - мислех да я изпивам без да отлежи, но забравих 2 бутилки :) Така или иначе резултатът от грешките се оказа неочаквано добър и въобще не ми липсва пяната :)
@Виктор - това със складирането на пивна мъст в хладилника и аз си го мислех, обаче като правя по максимум 10 л. на една варка, сърце не ми дава да не я посея с дрожди :) Иначе като съм готов с условията за 20-литрови варки, ще мина и на тази система.
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

cron