от Dejmos » 13 Фев 2016, 20:34
Скоро не съм правил, но ето нашата рецепта:
Чисто свинско и телешко месо и малко сланина (не мазно месо, а именно твърда сланина).
Месото се изчиства от ципи и жили и се нарязва на парчета 3-4 см. Накълцва се и сланината.
Подправки за килограм - 20 гр сол, 3 гр. черен пипер, по 1-2 гр чубрица и кимион (тук има вариации, не всички обичат кимион), 1 гр натриева селитра (ако намерим, тогава слагаме и 1 гр захар).
Счуква се чесън и се размива в малко вода. Прецежда се и водата се изсипва върху парчетата месо и сланина, добавят се подправките и се размесва добре. Покрива се и преседява на хладно едно денонощие.
Смила се, премесва се още веднъж, смила се пак и се пълнят червата. Нататък си го знаете.
А, да. Последният път суджука не го оформих както е обичайно. Оставих го на по-къси парчета и го връзвах само в единия край. Станаха леко извити парчета, които се разточваха (ползвам дебела точилка или бирена бутилка) по-добре и изсъхнаха по-равномерно.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл