Бутилиране на бирата

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот Boarhunter » 18 Фев 2015, 14:01

Аз ползвам такива, но от Княз Милош ( сръбски ), които са зелени и досега не съм имал проблеми, но не знам какво е българското изпълнение.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот pepes75 » 18 Фев 2015, 14:41

Благодаря за отговорите, ще рискувам литърче пък квото стане.
pepes75
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 20 Яну 2015, 11:07
Местоположение: София

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот yotov87 » 28 Сеп 2015, 04:06

Аз имам един два въороса....
Какво правим с утайката
Мисля да пробвам преди бутилирането някакво прецеждане....но нз ще има ли едект
С една дума въпроса ми е - В крайна сметка можем ли да получим чистотата на купешките без утайки и разни плуващи неща и да си цоцаме направо от бутилката
Понеже останах с впечатлението че утайката е необходима и след бутилирането от дрождите или от нещо друго пак се получава някаква утайка
Примерно когато прецеждаме след озахаряването.... какво ще стане ако прецедим така че остане само течност....после от дрождите ще има ли пак утайки
Преди бутилиране ако прецедим прекалено много... ще се отрази ли на доферментацията и газировката...
yotov87
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 28 Сеп 2015, 03:34

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот victoryvt » 28 Сеп 2015, 08:34

Бистротата на купената от магазина бира няма как да я постигнем с прости средства.
Просто защото тя се постига с филтриране през специални филтри, понякога толкова ситни, че спират даже бактериите и дрождите (биологична филтрация).
Относно бутилковата газировка - колкото и да е бистра бирата преди затваряне - пак ще има утайка от дрождите за газировка.
Има техники за премахването на тази утайка, но не са евтини. (специални капачки за еднократна употреба като бутилката се държи обърната наобратно, така че утайката да падне в капачката, след което се премахва и остава запечатана)
Намаляването на утайката без ползване на подобни специални капачки може да се постигне чрез добро лагеруване (студ) и бистрене (желатин, бентонит) преди бутилиране, но изисква добавка на нови дрожди (има и специални такива за бутилкова газировка с много силно залепване за дъното и избистряне на бирата).
Друг начин да няма утайка в бутилката е да се провежда принудителна газировка с налягане (в кег обикновено) и после да се разлива в бутилките с приспособление за пълнене с противоналягане (има го в магазина). Всичко това са техники за напреднали и изискват по-сериозен опит и още по-добра хигиена.
Бутилките, напълнени без дрожди за газировка и без техните метаболити от газировката нямат голяма трайност и трябва да се държат в хладилник.
Макар че аз съм имал случай на лагерна бира бутилирана от кег през февруари, която си беше жива и здрава през август. Но заедно с това имаше и поразвалени от същата партида.
Всъщност точно в мътността на домашната бира се крие нейния чар и полезност.
Няма защо да се бяга от тях.
Ние не я слагаме на витрина и не я държим по складове и магазини, че да търсим максимален срок на годност. Просто си я пием ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот yotov87 » 28 Сеп 2015, 09:03

..... как ще се отрази на газировката и има ли смисъл изобщо ако ....
вадя я от ферментатора
прецеждам в големи ПЕТ бутилки по 2.5л
и оставям да доферментира в големите бутилки
след това по някое време когато се вдървят бутилките ги разливам и прецеждам в малки по 0.5 стъкло
после примерно на студено в мазата .....
има ли смисъл в идеята предполагам ще се губи газировка ...

и като цяло за прецеждането и промиването .... до каква степен е необходимо
беше споменал промиване със сито ... ако след това се прецеди през нещо по ситно ... гледам имаше торбички разни в магазина
има ли опастност от прекалено прецеждане
накрая преди да отиде до ферментатора ... пак само със сито сигурно няма да върши работа ....
на кратко .... във ферментатора само течност и дрожди ли трябва да има
препоръчително ли е да има примерно малки малцови парченца или хмелови - или да ги избягвам колкото се може

и сега още нещо ми хрумна ..... той малца като е смелен пак сигурно има някакви свръх миниатюрни частици.... ако преди озахаряването го пресея и отделя само по едрите(тези който са като брашно да не ги пускам изобщо)
yotov87
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 28 Сеп 2015, 03:34

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот victoryvt » 28 Сеп 2015, 09:43

Всички тези въпроси ще Ви се изяснят с практиката :)
Ако досега не сте варил бира - разгледайте темата на колежката Мая :
viewtopic.php?f=31&t=3085
Просто, ясно и с картинки.

Апропо, не е тук мястото за задаване на въпроси. Има специален раздел за помощ при проблеми, но е за реални проблеми, след като нещо не е станало както се очаква :
viewforum.php?f=30

Ако желаете, запознайте се и с раздела за начинаещи :
viewforum.php?f=18
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот AtanasBozhkov » 02 Фев 2016, 18:51

Искам да попитам нещо, тъй като мярнах из форума едно клипче, което беше на бира бутилирана в бутилка с отвинтваща се капачка. Какви капачки трябва да се ползват за такъв тип бутилки?
AtanasBozhkov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 63
Регистриран на: 19 Авг 2015, 17:22

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот ALL_ON » 02 Фев 2016, 19:54

Според мен същата капачка, която си отвил от тази бутилка. Аз така направих и тези дни ще отворя бутилката, която използвах за да видя какво е станало.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот 5th-hokage » 02 Фев 2016, 23:25

Може и нова капачка да използваш - като я затвориш с обикновенна затварачка - все още ми се мотат такива бутилки (дори преди малко бутилирах една каса и там имаше такава бутилка) няма проблем - после се оваря като се отвинтва :) Досега не съм имал проблем с такива бутилки.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Бутилиране на бирата

Мнениеот AtanasBozhkov » 03 Фев 2016, 16:55

Благодаря за бързите отговори, скоро ще пробвам и аз значи
AtanasBozhkov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 63
Регистриран на: 19 Авг 2015, 17:22

ПредишнаСледваща

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron