Първи амбър ейл, предполагам :)

Модератор: Martin

Първи амбър ейл, предполагам :)

Мнениеот alexander » 23 Яну 2016, 13:38

Здравейте домашни пивовари!

Голям фен съм на качествената бира и от доста време искам да се пробвам да направя собствено производство. Понеже обичам да правя нещата както трябва и за собствено удоволетворение, исках да си набавя важните такъми преди да започна. Най-сетне успях да намеря малко време по коледните празници и сварих първата си бира. Определено резултата е много добър ейл (амбър). За съжаление не успях да измеря abv, заради липса на захаромер.

Няма да описвам целия процес – описван е подробно във форума. Ще спомена само за някои стъпки, които трябва да подобря следващия път. Надявам се да са полезни и на другите начинаещи.

Озахаряването: “пивоварната” ми е на полуоткрито барбекю на вилата и поддържането на t от 67 и 72 градуса в тенджерата беше трудно при околна t от около 1-2 градуса. Включвах 2 пъти газовия котлон (9kw). За следващия път съм я изолирал с изрязана постелка за йога. Ако се наложи или ще добавя малко гореща вода или ще дозагрея на ел. Котлон (по-лесно се регулира t).

Прецеждането: лаутертюна се беше спукал при транспортирането под и над канелката (може би ще е добре, като се праща по куриер каналката да не е завита...) и беше малко трудно, защото течеше от някоко места. Като цяло мина бързо, защото махнах винилната мрежа и разбърквах по-дълбоко (което е грешка). За другия път си направих маштюн, като пробих тенджерата, сложих кран и оплетката от мека връзка. Надявам се така да е по-удобно и да избегна окисляване при прехвърлянето от съд в съд.

Охлаждането: Въпреки ниските t навън да смъкнеш от 100 до 25 градуса не става бързо. Бях замразил няколко бутилки с вода във фризера, които заедно с някоко пълнителя за хладилна чанта сложих директно в мъстта. Така падна до около 50 градуса за 20-тина мин., но после трябваше да стои навън още два часа доката стане 25. За другия път си взех серпентина от магазина и се надявам да избегна този проблем.

Бутилирането: Понеже ферментора ми е съклена дамаджана, прехвърлях бирата в бутилки с маркуч по стар винарски/бензинджийски способ, което увеличи риска от заразяване и доведе до немалко разлята бира. За другия път си взех ръчен сифон с тръба за бутилиране (bottling stick).

Въпреки гореизброените проблеми, се получи много добра бира – ароматна, плътна с леки плодови нотки (S33), сравнима като вкус с добрите купешки ейлове, които съм опитвал. Газировката и пяната са под очакванията ми е малко по-мътна, но за първи опит е супер.

Зарибих се много и последния месец изчетох почти целия форум (поздравления и блгодарности на всички споделили своя опит тук), поизчетох доста и в HBT. В резултат на всичко, нямам търпение да започна втората варка…

Cheers!
Прикачени файлове
IMG_4045.jpg
Последна промяна alexander на 27 Яну 2016, 13:22, променена общо 1 път
Аватар
alexander
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Яну 2016, 16:27

Re: Първи амбър ейл, предполагам :)

Мнениеот Yaskata » 26 Яну 2016, 13:38

Браво!!
изглежда много добре :)
обезателно си задели две бутилки за проба след месец, месец и половина ;)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Първи амбър ейл, предполагам :)

Мнениеот Foreigner » 26 Яну 2016, 13:48

Добре дошъл! На външен вид е екстра. Ако си от София, скрий 1-2 бутилки до март, когато ще се събираме местната група за дегустации и лакърдии.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Първи амбър ейл, предполагам :)

Мнениеот alexander » 26 Яну 2016, 15:21

Като за първи опит направих само 22 бутилки от 400мл и докато се похваля на приятели с домашната бира, не вярвам да изкарат до март. До тогава трябва да има нови варки :D Опитах една в неделя (20 дни след бутилиране) и определено беше станала още по-добра, дори се вдигна нормална пяна.

Междувременно се занимавам с изпразването на бутилки от Столично Вайс и Бок, в които бутилирам :lol:
Аватар
alexander
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Яну 2016, 16:27

Re: Първи амбър ейл, предполагам :)

Мнениеот st_jivko » 26 Яну 2016, 15:34

Поздрави за сефтето.
Добре е да опишеш рецептата по която си работил.
Най-добре с подробности.Вземи си рефрактомер
или хидрометър.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Първи амбър ейл, предполагам :)

Мнениеот alexander » 26 Яну 2016, 23:35

Ето малко данни:

2.5 кг Pale ale малц Вайерман
0.5 кг Караамбър

Озахаряване с 9л. изворна вода - 45мин. на 67гр; 15мин. на 72гр; (йодна проба ок) маш-аут на 78гр. 5 мин.
Бързо промиване с 12л. вода 78гр.

Варене 90 мин.
Хмел Халертау 15гр. за 80мин. и още 15гр. за 10мин.
11гр. S33

Ферментация 7 дни на 17-18гр.
Бутилиране със захар 5гр. на литър
още 1 седмица на 20гр. и в хладилника

За съжаление не мерих OG и FG, така че не знам колко е ABV
Аватар
alexander
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Яну 2016, 16:27

Re: Първи амбър ейл, предполагам :)

Мнениеот martinmgm » 27 Яну 2016, 02:34

Само да предупредя с тези бутилки от Столично, да не стане фал. Аз изпробвах всички налични на пазара с нови капачки, но имаше доста които изпускаха.

Най-добре се запечатват (подшушнато от колегите от София, благодаря) бутилките от загорка ретро. Струва 10ст. а и бирата си е ефтинджак, и с известни компромиси се пие. Откакто ги ползвам няма бира, която да изпуска от капачката. Само трябва да се внимава да не стоят на светло, че са зелени. В мазето са си ОК.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Първи амбър ейл, предполагам :)

Мнениеот Martin » 27 Яну 2016, 10:27

Странно с това изпускане за което говориш. Не съм имал проблем никога с никакви бутилки. Нещо май проблема ти е в затварачката.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Първи амбър ейл, предполагам :)

Мнениеот svetlo » 27 Яну 2016, 12:19

Александър, както пише Живко по-горе, вземи си най-малкото обикновен захаромер и мери начална и крайна плътност. Те не се мерят за да смятаме алкохола само, а по-важно - за да преценим дали ферментацията е минала успешно. И не става ясно какви дрожди си ползвал - горе пишеш S04, а долу - S33..
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Първи амбър ейл, предполагам :)

Мнениеот alexander » 27 Яну 2016, 13:20

@martinmgm нямам проблеми със затварянето на бутилките засега, но ще внимавам. харесва ми формата им, а и добавям по 2-3 нови на ден :)

@svetlo захаромер си взех, така че вече ще меря плътността на различните етапи. Дрождите са S33 (оправих го и горе).
Аватар
alexander
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 13 Яну 2016, 16:27

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron