Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможности :)

Модератор: Martin

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 25 Яну 2016, 23:54

Така :D Бирата вече е по бутилките, но нещо ме изненада - очаквах екстракта да се е свалил повече, в крайна сметка е 1015 SG, което е около 3,8 Плато! Както и да е, бутилирах общо 24 литра бира с добавена 180 гр. кафява нерафинирана захар, която имаше много силно изразна миризма и вкус на меласа и точно за това я избрах. Равносметката е 7,5 гр. захар на литър бира, което е леко завишено количество, но смятам, че така е по-добре. Според калкулатора алкохола до момента е 4,99% ABV без да смятаме захарта. Смятам да запиша бирата 5.2-5.3% ABV. По отношение на вкуса, опитах количеството, което измерих и мога да кажа, че целта е постигната - вкус на кафе и умерен битер. За хора, които не харесват много кафе, може да дойде една идея повече Карафата, но на мен ми допада :) Дано се газира добре и на следваща сбирка да я опитаме дружно :text-thankyoublue:

P.S: Малко снимков материал :)
Прикачени файлове
12647176_1000335676669378_7851691883391624356_n.jpg
12552694_1000335716669374_8011991532180929557_n.jpg
12642497_1000335753336037_7190640267677698769_n.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот victoryvt » 26 Яну 2016, 09:00

Тоя "битер" дето си го възприел от русенската група - да го забравиш.
Има си понятие - горчивина във вкуса, както и аромат на хмел в ароматите.
Стипчивостта е по други причини, различни от хмел понякога.
Иначе бирата изглежда добре и на вид и на параметри. Дано остане и някой друг екземпляр за кОнкурсите.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 26 Яну 2016, 09:52

Взимам си бележка :oops: То за конкурси и да заделя не зная в коя категория може да участва? Гледам в нашия конкурс няма такава категория, а този в Хърватска е след 6 месеца! Там стои въпросът: може ли да отлежава толкова време и няма ли да има по-скоро негативен ефект след 6 месеца?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот knasfas » 26 Яну 2016, 10:19

Аз като все още възприемащ се за начинаещ пивовар, но пък на скоро осъществил една варка за ирландски стаут, мога да кажа, че вкуса доста се изменя в сравнение с това, което си опитал при бутилирането. При мен също кафето беше на преден план, както казваш и ти на моменти прекалено. Обаче след седмица в хладилника нещата се попрпомениха. Другите по-опитни колеги ме посъветваха да скрия някоя бутилка за поне месец в хладилника и да видя тогава за какво става въпрос, ама това е трудна задача. Предполагам, че не е проблем бирата да стои на хладно 6 месеца, тъй като някой високо алкохолни бири отлежат и по-дълго.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 26 Яну 2016, 10:33

Ще заделя няколко бутилки за подходящ конкурс, пък да видим :) В тази връзка колко бутилки се изпращаха като мостри за конкурсите?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот Foreigner » 26 Яну 2016, 11:12

По 3. Пък ако няма подходящ конкурс, на мартенската софийска сбирка ще разпечаташ по един дегустационен лист и готово. 8-)
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 26 Яну 2016, 11:52

Задължително :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 31 Яну 2016, 22:38

Тази вечер отворих една бира за да проверя как се е газирала след 6 дни. Газировката е на добро ниво, определено трябва време да отлежи, за да стане по-фина пяната. След като спадне се задържа дълго време, което е добре. Вкуса съм го докарал както исках на кафе, като най-добре се усеща при послевкуса. Горчивината е на леко до умерено за моя вкус ниво. Като забележки бих изтъкнал, че щеше да е по-хубава ако беше по-плътна. Друго нещо, което бих променил е профила на водата. Според мен трябваше да добавя малко гипс, защото софйската е определено мека. Сега заради водата, а и защото е 13, а не 15 Плато както я исках, определено ми "тънее" ако мога тъка да се изразя или с други думи, тялото ми се струва слабо, поне за моя вкус. За сметка на това, споделям мнението на моя приятел, с който я пробвахме, че е станала доста пивка, което е добре.
Прикачени файлове
Stout.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 20 Мар 2016, 17:01

Днес беше ден за варка. Реших да спретна един амбър ейл. Рецептата:

5,6 кг. Пейл Ейл Малц
0.3 кг. Карамюних Тип 1
0.1 кг. Караарома

Хмелове: Нъгет за вгорчаване и Цитра за аромат. Еднотемпературно озахаряване на около 68 гр. (може и повече да е било, все не ги улучвам температурите). Този път решихме да смелим малца малко по-ситно, в резултат на което промиването беше около 2 часа :shock: За сметка на това преди варенето получих 32 литра на 11.5 Плато. Доста фини частици от малца попаднаха в тенджерата преди варенето, но нямаше как. След като завря варих около 1.30 часа, като 50 минути преди края сложих 25 гр. Нъгет, на 15 минути преди края лъжичка Ирлански мъх, а на 12 преди края 25 гр. Цитра. Охладих с ПВЦ бутилки за около час. С оглед мътилката, която вкарах преди варенето беше 100% сигурно, че цялото количество ще го минавам през торбата от магазина, което и направих. Това ме позабави, но си струваше усилието. В крайна сметка заквасих 25 литра сравнително бистра пивна мъст на 14 Плато с дрожди Нотингам, които рехидратирах предварително във вода с добавена захар (по едно време станаха толкова активни, че започнаха да излизат :D ). Ферментатора е в коридора на 18-19 гр. външна температура, ще докладвам за резултата.
P.S. Забравих да спомена, че съм предвидим и 25 гр. Цитра за сухо охмеляване ;)
Прикачени файлове
3.jpg
2.jpg
1.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот karakondjul » 20 Мар 2016, 21:33

Колко силен аромат целиш зашото тези 25 гр за това количество ми се струва малко?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron