Още една начинаеща :-) :-) :-)

Модератор: Martin

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот lunna » 17 Яну 2016, 10:29

Показанията - директно от рефрактометъра.
Рефрактометърът отчете същите стойности днес - 9% и 8% Brix. Явно е приключила ферментацията, но не са ли малко високи тези стойности?
Дали да не й сложа още малко дрожди? :roll:
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот victoryvt » 18 Яну 2016, 11:03

Е стига де, нали поне 100 пъти обяснявахме за мерене с рефрактомер по време на ферментацията - че не показва реално, а трябва да се прави корекция с една екселска таблица от тук : viewtopic.php?f=10&t=2468
Даже и в твоите първи постове от 14.октомври.2015 сме го коментирали рефрактомера - че иска преизчисляване.
от 16 на 9 (реално е 4.2%) и от 14 на 8 (4.3%)

Т.е. ти имаш не 9% а 4.2% на едната и 4.3% на другата - което си е съвсем нормален краен резултат за един силен ейл (16 и 14% екстракт).
Бутилирай и не го мисли !
Всъщност, ферментацията не е била проблемна, а много бърза (и поради това качествена).

Аааа, я измери на твоя човек виното с рефрактомера и кажи какво показва :D
Бас ловя че няма да е под 6% по рефрактомер, а иначе сигурно е -2 (минус 2)
И с виното може да се приложи същата таблица - стига да знаеш началната му захарност преди ферментацията (ако е била 23% да речем и сега показва 6% рефрактомера - колко е реалната захарност ?)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот lunna » 18 Яну 2016, 12:38

Честно да си призная тази таблица я гледах един път и така не я разбрах. Всеки ден ли трябва да се Мери и попълва? :oops: Ще трябва най-накрая да я разгледам по-задълбочено :D
Сега я прецедих бирата и ще я оставя с още малко добавен хмел за няколко дни и после ще бутилирам.
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот victoryvt » 18 Яну 2016, 13:32

Не, попълваш веднъж горе началната захарност и после гледаш според показанието на колко се равнява в действителност.
В твоя случай - горе 16 после долу на 9 съответства да речем 4.3
Ако мериш постоянно с рефрактомера ще ги запомниш горе долу - обикновено за слаби бири слиза до 6 , за силни е по-нагоре 8, 9 и т.н.
А и нищо не пречи да се прави и замерване и със захаромера за по-голяма яснота.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот lunna » 18 Яну 2016, 16:44

victoryvt написа:
Аааа, я измери на твоя човек виното с рефрактомера и кажи какво показва :D
Бас ловя че няма да е под 6% по рефрактомер, а иначе сигурно е -2 (минус 2)

Мерло - 8% по Брикс (началната не я зням; ще попитам довечера) :D Преди малко и него измерих :lol: Само манджите не съм започнала да си меря с рефрактометъра :lol: :lol: :lol:
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот Dejmos » 25 Яну 2016, 07:02

Един чисто практичен съвет. Срещнах го някъде във форума.
Ако се отдели малко количество мъст преди ферментатора, 200-300мл. и се сложи да ферментира с малко хлебна мая в друг съд, може да се използва като база за сравнение.
Хлебната мая бързо ще изяде ферментируемите захари и така доста преди края на ферментацията ще знаеш до каква плътност ще падне бирата във ферментора. И ден-два след като я достигнеш (за доизбистряне) можеш да бутилираш.
Правя така след първата варка и освен удобството да имаш предварителна информация, ти дава и увереност, че нещата вървят.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот lunna » 25 Яну 2016, 11:00

Благодаря. Следващият път ще пробвам.
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот cervesa » 25 Яну 2016, 12:35

@Dejmos,това което споделяш се нарича fast fermenting test,и се ползва основно за лагерна /долна ферментация,която по подразбиране е по бавна!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот lunna » 25 Яну 2016, 17:08

Значи, за ейл няма смисъл да се ползва, така ли?
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот cervesa » 25 Яну 2016, 21:54

@lunna:Taka :)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron