Страница 1 от 1
Kiselochos Bulgaricus
Публикувано на:
25 Юли 2018, 10:59
от stoyanninov
Kiselochos Bulgaricus - златен медал - Golden Rombus 2018
Boil size: 85l
Batch size: 75l
OG: 8*P
FG: 2*P
ABV: 3.5*
IBU: 13
Boil time: 60min
6kg Wheat Malt pale
6kg Pale Ale Malt
50gr HALLERTAU Trad @ 60min
Mash:
45min - 65*
15min - 72*
Mash out
Ферментация:
-първична: Закваска за домашно кисело мляко Yo-Aktiv -18 сашета за 70л @ 42*С до достигане на рН 3,6
-вторична US-05 за 7 дни на 18*С
добавяне на сироп от къпини преди сервиране - на вкус
Re: Kiselochos Bulgaricus
Публикувано на:
25 Юли 2018, 21:25
от Foreigner
Стояне, кандидатствам настоятелно за 1 бутилчица! А ако от раз не усетя защо ти е присъден златен медал, току-виж съм поискал и втора...
От мене имаш сироп от липа и лимон - като алтернатива на къпиновия. Поздравления!
Re: Kiselochos Bulgaricus
Публикувано на:
08 Май 2019, 20:38
от Bones
Въпрос, тъй като съм се засилил да сваря един berliner weisse. След лакто-ферментацията, мъста вари ли се за да се стопира процеса и да се унищожат наличните лакто бактерии или директно се добавят бирените дрожди? Колко време ти отне достигането на нужното пх?
П.С.
От това което прочетох из нета, след лакто-ферментацията мъста се пастьоризира. Интересното е, че в оригиналните рецептури се прави смесена ферментация. Т.е. ферментира се директно с бирени дрожди и лакто бактерии.
Re: Kiselochos Bulgaricus
Публикувано на:
13 Май 2019, 12:26
от stoyanninov
Здрасти, в случая беше избран метод на т.нат подкиселяване в казана (sour kettle) - след озахаряване, мъстта се вари за 15 мин, колкото да се стерилизира, след това се охлажда на 40-42гр и се заквасва с лактобацилите. така се поддържа докато се стигне желаното рН. След това се сварява отново, вече с хмел, по желана схема, и се охлажда на 18гр като се слага мая за нормална ферментация - в моя случай US-05.
Има доста методи за направата, смески на дрожди и тн. това аз имах под ръка и затова така го избрах да го направя
Re: Kiselochos Bulgaricus
Публикувано на:
13 Май 2019, 17:13
от Bones
Мерси за инфото. Като за първи тест ще се придържам към мързеливата технология. Пх-то обаче мисля да го оставя малко по-високо, щото съм пил оригинала и леко накъртя, а шербети не ми се добавят.