Страница 1 от 1

Катун - Rauchbier

МнениеПубликувано на: 07 Юни 2018, 14:03
от MadButcher
ІІІ-то място в Хърватска 2018г. в категория Smoke and Wood.

Original Gravity: 12.5 °P Final Gravity: 1.9 °P ABV (standard): 5.67% IBU : 24.03 SRM (morey): 15.28
Малц:
3 kg - German - Smoked Malt (54.5%)
0.5 kg - German - Carapils (9.1%)
0.5 kg - German - Melanoidin (9.1%)
0.5 kg - German - CaraAroma (9.1%)
1 kg - German - Bohemian Pilsner (18.2%)


Озахаряване:
52 C - 20 min
65 C - 40 min
72 C 10 min
78 C - 0 min
Хмел: 60 g - Hallertau Mittelfruh, Type: Pellet, AA: 3.75 (или някакъв, с който гоним ок 25 до 30 IBU ). Внася се 10мин. след начало на варката. Варих 70мин. Охлаждане до 15С
Дрожди: Safale - Saflager W-34/70, 11гр.сухи от пакетче, стартер на 15С.

Ферментацията започна след 24ч. на 12С, температурата достигна за 4 дни до 9С без да прекъсва ферментация. На 15 ден откалих за вторична на 5Р. 20 дни вторична на 9С.
Бутилирана с отделена мъст по калкулатор и с малко завишена доза. Газира за ок. 7-8дни на 12С. После оставих на тия температури в бутилките за ок 1 месец, след това на 5С.

*2.2 литра останаха извън ферментатора за вторична. В ПЕТ бутилка от 2,5л. на хладилника на 5С, след 30 дни сложих на око пивна мъст за газиране. В момента бутилката е твърда като камък (от 21.04.).

Следващата ще бъде с повече пушен (поне 70%) и карамелен малц.

Re: Катун - Rauchbier

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2018, 09:16
от Martin
Ба, много карамелено, почти излиза от стил...

Re: Катун - Rauchbier

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2018, 10:01
от MadButcher
Къде пише, че с карамелен малц излиза от стила? С повече карамелен малц може да излиза от стила АРА ама като гледам масово се прави така ;)

Re: Катун - Rauchbier

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2018, 11:49
от Martin
24.03 SRM (morey)

BJCP 2015 - SRM: 12 – 22

Не мисля че е било проблем, може даже да има грешка в изчисленията. Просто ми стана интересно като видях 9% караарома. Изненадах се даже че го дават рауха до 22 SRM. Мислех че е към 15.