White Walker IPA
Публикувано на: 18 Май 2018, 09:48
Бялата ИПА, която направихме с Пламен, спечелила 3-то място на "Златен Ромбус" 2018г.
Малц, общо - 15kg:
- Български Пилзнер - 7kg
- Пшеничен малц на Бест малт Германия - 3kg
- Немалцувани пшенични ядки- 4kg
- Овесени ядки - 1kg
Вода за озахаряване - 45л
Вода за промиване - 55л
Озахаряване: Загряхме до 40 гр. водата и размесихме малца и немалцуваните съставки, температурата падна на 37-38 гр. С много бъркане и плавно вдигане на температурата направихме следните паузи:
-53*C/40min
-66*C/45min
-72*C/15min
-78*С/Маш аут
Йодна проба - перфектна.
Пеха на майша - корегирано до 5.3
Количество след промиването - 77л
Плътност - 12.5Р
Екстрактивност - 64%
Варене - 100мин
Хмел и други добавки по следната схема:
- Nugget 9.8% - 100gr/65min
- Chinook 7.5% - 100gr/40min
- Citra 13.2% - 50gr/5min
- Ирландски мъх/15min
- Портокалови корички - 30 сравнително дребни портокала, обелени и накъсани техните кори/10min
- Coriander- 30gr/10min
ИБУ - 71
Количество след варене - 64л
OG - 14.6P(1.059SG)
Дрожди - Mangrove Jack Belgian Wit M21, двустъпален стартер, подготвен няколко дни по-рано.
Ферментация - "полуотворена" ферментация в неръждаема тенджера 100 литра, като отгоре има единствено капак, който не е затворен херметически и няма воден клапан.
Сухо охмеляване за 5 дни:
- Amarillo - 100gr
- Mosaic - 100gr
- Azacca - 100gr
Газиране със захар 7 гр. на литър.
Малц, общо - 15kg:
- Български Пилзнер - 7kg
- Пшеничен малц на Бест малт Германия - 3kg
- Немалцувани пшенични ядки- 4kg
- Овесени ядки - 1kg
Вода за озахаряване - 45л
Вода за промиване - 55л
Озахаряване: Загряхме до 40 гр. водата и размесихме малца и немалцуваните съставки, температурата падна на 37-38 гр. С много бъркане и плавно вдигане на температурата направихме следните паузи:
-53*C/40min
-66*C/45min
-72*C/15min
-78*С/Маш аут
Йодна проба - перфектна.
Пеха на майша - корегирано до 5.3
Количество след промиването - 77л
Плътност - 12.5Р
Екстрактивност - 64%
Варене - 100мин
Хмел и други добавки по следната схема:
- Nugget 9.8% - 100gr/65min
- Chinook 7.5% - 100gr/40min
- Citra 13.2% - 50gr/5min
- Ирландски мъх/15min
- Портокалови корички - 30 сравнително дребни портокала, обелени и накъсани техните кори/10min
- Coriander- 30gr/10min
ИБУ - 71
Количество след варене - 64л
OG - 14.6P(1.059SG)
Дрожди - Mangrove Jack Belgian Wit M21, двустъпален стартер, подготвен няколко дни по-рано.
Ферментация - "полуотворена" ферментация в неръждаема тенджера 100 литра, като отгоре има единствено капак, който не е затворен херметически и няма воден клапан.
Сухо охмеляване за 5 дни:
- Amarillo - 100gr
- Mosaic - 100gr
- Azacca - 100gr
Газиране със захар 7 гр. на литър.