Уртикария (Пейл ейл с коприва)
Публикувано на: 09 Май 2018, 17:53
1-во място на румънския конкурс на 5-ти май 2018г. в Букурещ в раздел "Бири с добавени плодове, билки, и др. зелении"
Бирата е един светъл (много светъл) пейл ейл с добавени връхчета от млада коприва (расла на югозападен склон в песъчлива почва, огрявана от слънчевите лъчи, брана в ранна сутрин на Великден )
Причината да е много светъл ейлът е че исках да се промени цвета към зелено от копривата.
Това естествено не се случи, но вкусът стана забележителен.
Материали :
Пилс + пейл малцове 50/50 + 10% пшеничен малц
Или за 100л. :
1. Пилс 8кг.
2. Пейл 8кг.
3. Пшеничен 2кг.
-------------------
общо 18кг.
Озахаряване на 68гр. за повече тяло 30 мин.
втора пауза за 10мин. на 72гр.
маш-аут на 78гр.
Вода - 60л. за озахаряване , 80л. за промиване.
Добавки - млечна киселина за вкарване на майша до 5.2 пеха (около 50-60мл. за тази варка)
Ензим ПЕНТА - 10мл. за подобряване на филтрацията по време на промиването. Внася се веднага след разбъркването на майша, заедно с млечната киселина.
Варка 90 мин.
Хмел Willamette 150гр. за 80 мин.
+ още 150 гр. в последните 10 мин. заедно с копривата.
Копривата - само връхчетата се берат както за супа. В моя случай количеството беше една голяма кофа от 14л. тъпкана до около 10л.
Не съм го теглил на килограми, но мисля че имаше поне 2 кг.
В торба поставих цялото количество коприва и я вкарах във варката 10 мин. преди края - само за вкус и аромат.
След това я извадих и отцедих.
Резултат - 105л. на 11.8% с горчивина около 25-30 IBU.
Ферментация с дрожди Нотингам на около 16-18гр. за 6 дена. Още два дена в бистрене с желатин.
Кегиране и газиране принудително с налягане ЦО2.
Предполагаем алкохол 4.5% ABV
------------------------------------------
Версия хард :
Попарената от варката коприва залях с поседните 5 л. пивна мъст от казана - в отделна кофа с капак от найлонов плик.
Там протече паралелно ферментацията върху цялото количество коприва.
Бутилирах с добавяне на малцов екстракт и дрожди Маури Брю Драут - тъй като след ферментацията нямаше как да извадя бистра бира от кофата с копривата, а след изстискването тя беше много мътна, та се наложи да престои две седмици в две големи певецета в хладилник, за да се избистри.
(след избистрянето дрождите са се утаили и затова добавих сухи Драут)
Остана си така леко мътна, но и с променен цвят към зелено.
Дали ще става за пиене ще разберем на конкурса Голдън Ромбус
Всеки случай в тази версия копривата се усеща прекалено силно и натрапчиво.
Бирата е един светъл (много светъл) пейл ейл с добавени връхчета от млада коприва (расла на югозападен склон в песъчлива почва, огрявана от слънчевите лъчи, брана в ранна сутрин на Великден )
Причината да е много светъл ейлът е че исках да се промени цвета към зелено от копривата.
Това естествено не се случи, но вкусът стана забележителен.
Материали :
Пилс + пейл малцове 50/50 + 10% пшеничен малц
Или за 100л. :
1. Пилс 8кг.
2. Пейл 8кг.
3. Пшеничен 2кг.
-------------------
общо 18кг.
Озахаряване на 68гр. за повече тяло 30 мин.
втора пауза за 10мин. на 72гр.
маш-аут на 78гр.
Вода - 60л. за озахаряване , 80л. за промиване.
Добавки - млечна киселина за вкарване на майша до 5.2 пеха (около 50-60мл. за тази варка)
Ензим ПЕНТА - 10мл. за подобряване на филтрацията по време на промиването. Внася се веднага след разбъркването на майша, заедно с млечната киселина.
Варка 90 мин.
Хмел Willamette 150гр. за 80 мин.
+ още 150 гр. в последните 10 мин. заедно с копривата.
Копривата - само връхчетата се берат както за супа. В моя случай количеството беше една голяма кофа от 14л. тъпкана до около 10л.
Не съм го теглил на килограми, но мисля че имаше поне 2 кг.
В торба поставих цялото количество коприва и я вкарах във варката 10 мин. преди края - само за вкус и аромат.
След това я извадих и отцедих.
Резултат - 105л. на 11.8% с горчивина около 25-30 IBU.
Ферментация с дрожди Нотингам на около 16-18гр. за 6 дена. Още два дена в бистрене с желатин.
Кегиране и газиране принудително с налягане ЦО2.
Предполагаем алкохол 4.5% ABV
------------------------------------------
Версия хард :
Попарената от варката коприва залях с поседните 5 л. пивна мъст от казана - в отделна кофа с капак от найлонов плик.
Там протече паралелно ферментацията върху цялото количество коприва.
Бутилирах с добавяне на малцов екстракт и дрожди Маури Брю Драут - тъй като след ферментацията нямаше как да извадя бистра бира от кофата с копривата, а след изстискването тя беше много мътна, та се наложи да престои две седмици в две големи певецета в хладилник, за да се избистри.
(след избистрянето дрождите са се утаили и затова добавих сухи Драут)
Остана си така леко мътна, но и с променен цвят към зелено.
Дали ще става за пиене ще разберем на конкурса Голдън Ромбус
Всеки случай в тази версия копривата се усеща прекалено силно и натрапчиво.