2-ро място в категория лагери на Румънския Конкурс на 5-ти май 2018 в Букурещ.
Материалите са за 100л.
1. Пилс 6.2
2. Раух 12
3. Караарома 2
4. мелано 0.3
-----------------
20.5 кг. общо
Вода - търновска чешмяна от Йовковци. Без обработка.
55л. за озахаряването (стоплена на 72гр.) и 75л. за промиването (стоплена на 78гр.). Общо 130л.
Озахаряване на 65гр. за 30 мин. след което започва плавно покачване до 72 за още 20 мин. , пауза на 72 за 10 мин. и покачване до 78
Варка бурна за 90 мин.
хмел - 150 гр. Мителфрю с 4.5 алфа за 80 мин.
150гр. Тетнангер на два пъти ( 5 и 0 мин)
дрожди - W34/70 втора генерация от утайка.
Литри : 105 на 13.8% Плато преди ферментацията.
Ферментация при околна температура 5-6гр. като вътре в бидона температурата не е надвишавала 10гр. а средно вървеше на около 7.5 - 8.5 гр.
За да завърши изобщо ферментацията на такива ниски температури, беше нужно дрождите да не са 1-ва генерация от пакетче, а да са втора от утайка.
Количеството дрожди е значително - за 100литра - около 1л. гъста утайка от предишната лагерна варка.
Ферментацията се проточи почти две седмици докато екстракта падне до около 3.3% (от 13.8 начален)
Така се получава за алкохола 5.76 % ABV
3 дена преди кегирането - бистрене с желатин по следния начин :
5 пакетчета желатин се сипват в голяма купа с около 2 л. студена вода.
Изчаква се 15-20 мин. желатинът да набъбне и след това се вкарва купата в микровълнова за няколко мин. на ниска до средна мощност.
Щом температурата в купата достигне 55-60гр. се прекратява нагряването.
Разбърква се добре и след 5 мин. се влива с разбъркване директно в бидона с бирата.
Затваря се бидона плътно и се изчаква поне 2 дена да падне утайката с желатина.
След това бирата е кристално бистра и се започва бутилирането или кегирането.
На нашия конкурс в Терминал 1 разлях от нея един кег 30л. който беше газиран принудително чрез налягане.
Конкурсните бутилки обаче бяха газирани с добавяне на предварително отделена пивна мъст.
И на двата конкурса мострите взеха по 38 точки.
Разглеждайки забележките на съдиите мога да предположа за следващия път да се увеличи още малко процента на пушения малц , както и леко да се увеличи този на меланоидинения.
Но най-важното нещо, което прави добрия лагер е ферментацията с добър щам лагерни дрожди, който освен това е и трениран веднъж за ниски температури (под 10гр.)