chillStout - Бронзов медал категория - 2017 - Black Rombus - Пазарджик
OG: 20*P
FG: 5.0*p
ABV: 8.5*
IBU: 58
SRM: 60
Style: Imperial Stout
Boil Time: 90 min
Batch Size: 70 liters (fermentor volume)
Boil Size: 80 liters
Boil Gravity: 17.5 °P (recipe based estimate)
Fermentables
Amount Fermentable PPG °L Bill %
16 kg German - Pale Ale 39 2.3 67.8%
0.8 kg Dry Malt Extract - Light 42 4 3.4%
1 kg German - CaraAroma 34 130 4.2%
1 kg German - CaraBelge 33 13.6 4.2%
1 kg German - Carafa II 32 425 4.2%
1 kg German - Munich Dark 37 15.5 4.2%
0.8 kg Lactose (Milk Sugar) 41 1 3.4%
0.5 kg Belgian - Special B 34 115 2.1%
0.5 kg German - CaraAmber 34 23 2.1%
0.5 kg German - Caramel Pils 35 2.4 2.1%
0.5 kg German - Smoked Malt 37 3 2.1%
23.6 kg Total
Hops
Amount Variety Type AA Use Time IBU
100 g Summit Pellet 18.5 Boil 60 min 55.1
100 g Crystal Pellet 4.3 Boil 5 min 2.55
Mash Guidelines
Amount Description Type Temp Time
-- Temperature 62 C 15 min
-- Temperature 68 C 45 min
-- Temperature 72 C 15 min
Starting Mash Thickness: 3 L/kg
Yeast
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Attenuation (avg):
81%
Fermentation Temp:
19 °C
Pitch Rate:
0.75 (M cells / ml / ° P)
1040 B cells required
Бутилкова газировка с 5гр/л DME
Всички кара, черни и тн. малцове са студено накиснати за 24ч преди варката. Изсипва се само течността от тях, 15мин преди края на варенето.
Лактозата и екстракта се слагат разтворени в преварена вода на третия ден след като е започнала бурната ферментация.