Рецептата на черната ИПА, която сварихме с Пламен и спечели конкурса Черен Ромбус 2017г.
Малцове:
- Пейл ейл - 10кг(73%)
- Караарома - 2.5кг(18%)
- Карапилс - 0.7кг(5%)
- Карафа 2 - 0.5кг(3.6%)
Вода за озахаряване - 41л
Добавяне в майша:
- CaSO4-13gr
- CaCl-5gr
Пеха - 5.4
Озахаряване:
66*С/40мин
72*С/15мин
78*С/Машаут
Промиване до събиране преди варене на 70л/13.1Р
Екстрактивност - 67%
Варене - 90мин
Хмел:
- Херкулес 17.8% - 60гр/80мин
- Цитра 13.2% - 15гр/15мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/15мин
- Амарило 7% - 15гр/15мин
- Цитра 13.2% - 15гр/10мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/10мин
- Амарило 7% - 15гр/10мин
- Цитра 13.2% - 15гр/5мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/5мин
- Амарило 7% - 15гр/5мин
- Цитра 13.2% - 15гр/0мин
- Мозаик 11.4% - 15гр/0мин
- Амарило 7% - 15гр/0мин
Ирландски мъх на 15 мин.
Количество след варене - 53л
OG - 15.2P(1.062 SG), IBU:77, SRM: 32 (данни по калкулатор)
Заквасено със стартер на дрожди: Wyeast 1272 American Ale II
Сухо охмеляване за 25-26 литра за 3 до 5 дни:
Цитра 25гр
Амарило 25гр
Мозаик 55гр
Финален екстракт 4Р, алкохол 6.1%, с добавена захар за газировка 6.3% (7 гр. на литър)