petiomalchev написа:Ще следя раздела.
Днес направих 5 варка.
Малц:
2кг.Wheat Malt pale Вайерман Германия
2кг. Pale Ale Malt - Гърц
Вода 28л.общо подкислена със сок от два портокала, озахаряване 14л., промиване 14л..
Озахаряване 1ч. 65С
Варене - 20л. - 1ч.
Хмел:
50мин. 10гр. 7,7 % Mandarina Bavaria 2015г.
10мин. 20гр. 7,7 % Mandarina Bavaria 2015г.
30мин. 5гр. Ирландски мъх /то това май не трябваше да го слагам ама голяма мътилка излезе след прецеждането, чак в края се избистри/
Дрожди:
11гр. Safbrew WB-06.
Активирани 50/50 вода пивна мъст /преварени за 10мин, охладени до 25С/ време на закисване 20мин.
В крайна сметка 15л. пивна мъст 13% захарност.
Нормално ли е толкова фира да ми дава вложени 28л. вода, а бирата накрая 15л.
Това е изключително ниска екстрактивност (49%), при положение че пшеничния малц даже дава повече. Нещо тука има сбъркано. Температурата дали е вярна? Като си подкиселил водата, измери ли пехато на майша? Йодна проба направи ли. При промиване измери ли захарност на последните количества? (ако са над 1.012 продължаваш докато не станат).
Последните 10ина варки процедирам така при промивка: Не си меря водата по литри ами слагам да се загрее доволно количество вода на 80 градуса (25-27л) и цедя до плътност 1.010-1.012. След 16тия литър просто меря на всеки литър.