Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Модератори: Martin, petiomalchev

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот bojo » 14 Дек 2016, 20:08

2% разтвор, пълно шише, накисване (стигам и до няколко дена, но е достатъчно и часове може би) и после 3-4 изплаквания хубаво. Дори и да има нищожни остатъци на основата (не вярвам), дезинфекцията с окорон (киселина) ще ги неутрализира. Да не забравяме, че бирата си е все пак и тя киселинка (pH около 4,5).
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 15 Дек 2016, 01:18

2% една чаена лъжичка на 1л. вода ли е пропорцията
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот victoryvt » 15 Дек 2016, 10:29

На око - 20 грама на литър би следвало да са поне две супени лъжици.
Аз просто сипвам от буркана със содата в едно канче и доливам вода.
Концентрацията не е фатална, просто е доказано че над 2% вече не мие по-добре а си е само загуба на материал.
И етикети (хартиени) се свалят лесно като оставиш бутилките да покиснат един ден в разтвора - хем се размиват утайките, хем падат и етикетите.
Обаче на Гларус са някакви станиолени и само пламък на запалка ги оправя.
А тия на Диво пиво - не знам с какво лепило са залепени, ама нямат махане.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот dr_slavov » 15 Дек 2016, 14:49

victoryvt написа:Обаче на Гларус са някакви станиолени и само пламък на запалка ги оправя.
Първите партиди лепилото беше друго и отлепяха лесно. Сега е почти невъзможно. Как го правиш това със заплката? Само нагряваш или директно ги палиш? Някой пробвал ли е с пистолет за горещ въздух?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот victoryvt » 15 Дек 2016, 19:03

С пистолет става още по-добре.
Нагрявам стъклото близо до етикета и след това дърпам по малко и той се отлепва целия, но иска чалъм.
После остатъците от лепилото ги премахвам с тел за чинии и вода.
За Диво пиво не съм намерил лесен начин.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот bojo » 15 Дек 2016, 20:50

С тая мечка само буркан мед ще помогне :)
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 20 Дек 2016, 00:39

Вчера бутилирах и тъмната си бира. Голяма мъка със затварянето на капачките.
Запечатвам с старите затварачки за буркани от едно време ръчни, които имат от другата страна и затварачка за бирени бутилки.
То голяма мъка беше, заболяха ме ръцете.

Днес ми пристигна затварачката, поръчах я от сайта и веднага я пробвах, изхабих 5-6 капачки.
То на право да пееш и да затваряш :D поръчах ето тази

Тъмната бира след отделяне от ферментатора излезе 11,5л замерих плътността показа 2% на виномера, а след варенето беше 13%.
На вкус не се усещаше сладко но беше малко газирана, за моят вкус е доста горчива сложих при варенето на 10мин. 15гр. НугетБГ 10% и на 50мин 25гр Голдинг 4%
При следваща варка може ли да намаля горчивия хмел до сега съм слагал 1гр на литър?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ALL_ON » 20 Дек 2016, 01:44

Всичко може :) Ползвай калкулатори за изчисляване на горчивината (IBU). Ако не искаш горчиви бири, дръж този показател до 30 единици и ще си доволен :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ultrashock » 20 Дек 2016, 11:02

petiomalchev написа:Вчера бутилирах и тъмната си бира. Голяма мъка със затварянето на капачките.
Запечатвам с старите затварачки за буркани от едно време ръчни, които имат от другата страна и затварачка за бирени бутилки.
То голяма мъка беше, заболяха ме ръцете.

Днес ми пристигна затварачката, поръчах я от сайта и веднага я пробвах, изхабих 5-6 капачки.
То на право да пееш и да затваряш :D поръчах ето тази

Тъмната бира след отделяне от ферментатора излезе 11,5л замерих плътността показа 2% на виномера, а след варенето беше 13%.
На вкус не се усещаше сладко но беше малко газирана, за моят вкус е доста горчива сложих при варенето на 10мин. 15гр. НугетБГ 10% и на 50мин 25гр Голдинг 4%
При следваща варка може ли да намаля горчивия хмел до сега съм слагал 1гр на литър?

Колега и аз съм с тази затварачка, но не затваря добре. На дефектна ли попаднах, на скапани капачки ли, не знам. От къде си купувате капачките? Нещо именно те ме съмняват. Повечето бутилки са ми от Ариана 0.5
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ALL_ON » 20 Дек 2016, 12:35

Виновни са ти преди всичко бутилките. Тези от Ариана са за еднократна употреба (разликата е в самата гърловина където ляга капачката, за сравнение виж бутилките от Шуменко Бомбичка или Загорка Ретро, те са за многократна употреба). Много капачки съм използвал, но най-добре са тези, които вземам от Виктор (той от къде ги взема не зная). Не на последно място голямо значение има и затварачката.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към На Петьо Малчев рецептите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron