Страница 1 от 1

Чешки пилснер с ейлови дрожди

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2017, 17:28
от Martin
Начална плътност (OG): 1.052 (°P): 13
Крайна плътност (FG): 1.014 (°P): 3.5
Алкохол (ABV): 5 %
Цвят (SRM): 3-4
Горчивина (IBU): 35-40

Малц:
100% - Pilsner malt - 4,5кг

Хмел:
40гр - Saaz (3.6% Alpha) @ 60мин
30гр - Saaz (3.6% Alpha) @ 30мин
30гр - Saaz (3.6% Alpha) @ 10мин

Вода:
50% дейонизирана вода на 50% чешмяна вода

Oзахаряване (Ph - 5.4) :
64°C за 30мин
68°C за 20мин
72°C за 10мин
78°C mash out

Дрожди:
Lallemand Nottingham Ale - 16гр

Ферментация 14°C - 16°C / 10 дни
Лагеруване 4°C - 30 дни

Re: Чешки пилснер с ейлови дрожди

МнениеПубликувано на: 27 Фев 2017, 15:50
от Martin
Второ място в категорията пилснер с ейлови дрожди на Biela Vrana 2017, Kosice , със 88/100 точки.

Re: Чешки пилснер с ейлови дрожди

МнениеПубликувано на: 27 Фев 2017, 16:54
от st_jivko
Поздрави,Мартине.
И дано поостане за дегустация.

Re: Чешки пилснер с ейлови дрожди

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2017, 13:26
от Yaskata
Адмирации за наградата!!

Интересна схема на озахаряване. Какво се целу/постига с нея?

Re: Чешки пилснер с ейлови дрожди

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2017, 13:42
от Martin
По принцип трябваше да е 45мин на 65-66 и 15мин на 72. Ама не уцелих водата и падна на 64. За това стана такова импровизирано озахаряване.

Re: Чешки пилснер с ейлови дрожди

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2017, 09:44
от gorang
Дрождите на каква температура ги пося?

Re: Чешки пилснер с ейлови дрожди

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2017, 11:05
от cervesa
Martin написа:По принцип трябваше да е 45мин на 65-66 и 15мин на 72. Ама не уцелих водата и падна на 64. За това стана такова импровизирано озахаряване.


Тази "грешка" е помогнала!
По принцип пилзнерите се озахаряват на 61/62*С,целта е ниско тяла,при максимална атенуация,т.е. пр 10*Плато (чешката наливна disitka) се достига 4-4,2% алк