Страница 1 от 2

Белгийски ВИТ при 25 гр. околна темп.

МнениеПубликувано на: 04 Юли 2017, 10:12
от victoryvt
За 11л. на 11.8% Плато (екстраполирал съм от 110л. при екстрактивност над 70% - така че малцовете може малко да се завишат) :

1. Гръцки пилс малц 1 кг.
2. Гръцки пшеничен малц 0.9 - 1кг.
--------------------------------
Малцът разделен на две части така :
1. пшеничния + половината от пилса заедно
2. втората половина от пилса отделно.

Вода :
1. 5 литра на темп. 56-57 гр.
2. 1.5 литра на 100гр. (да ври)
3. 8 литра на 78гр. за промиването.

Озахаряване :
1. Смесване на вода1 с малцова смес1 - температурата се фиксира на около 51-52 гр.
2. Протеинова пауза 20-30 мин. (през това време се завира вода2)
3. Вливане на вода2 (1.5л. вряла вода) в майша и веднага добавяне на малц2
4. Фиксиране на температурата на майша на 62гр.
5. Пауза на 62гр. 30 мин.
6. Загряване на майша до 72гр. и пауза 10-15 мин. до добра йодна проба.
7. Загряване на майша до 76 и промиване с вода3 (78гр.)

Варка 90 мин.
1. Хмел с около 10% алфа (по избор) - 8гр. , или Тетнангер / Мителфрю (3%) - 20-25 гр. - добавя се на 10-тата минута от завирвнето или когато падне голямата пяна.
2. В последните 5 мин. врене, заедно със серпентината за охлаждане (да поври за дезинфекция) :
- 300 гр. (грубо 2 портокала) измити и направени на сок, корите им нарязани на ивици и поставени в торбичка.
- 1/3 до 1/2 пакетче лимонени кори от щанда за сладкарски неща
- пак толкова от пакетче кокосови стърготини

Ферментация с дрожди Мангроу Джакс ВИТ (М21) - 1/2 пакетче. Може и по-малко !
Този щам има нормална темп. на ферментация 18-25гр. , но е много бърз.
Предвидете и достатъчно място във ферментатора за вдигане на пяна, тъй като заради пшеничния малц пяната е доста обилна.

След края на ферментацията може да се добави и 1/2 или цяло пакетче портокалови кори на д-р Йоткер.
Причината да не ги добавя във варката беше, че имат известно количество консервант и се притеснявах да не би да забавят или спрат ферментацията.
Но след нейния край вече това не е проблем.

Газировка и отлежаване по обичайните способи.

Моята в момента ферментира като максималната темп. по време на най-бурната част достигна 26.8 гр. при околна 24-25 и взети мерки за охлаждане с мокри тениски :)
Пяната се вдигна много и излезе малко от бидона - за противодействие - веднага я изчистих и напръсках бидона външно с работен разтвор на Окорон-12
За сведение - за 110л. ползвах само 2 пакетчета дрожди в министартер от 1л. развиван само няколко часа.
И пак имаше бурна ферментация още от 12-тия час и всичко свърши за 2 дена.

Re: Белгийски ВИТ при 25 гр. околна темп.

МнениеПубликувано на: 04 Юли 2017, 17:24
от Dave Lombardo
А какво стана с кур-и-under-a? :lol:

Re: Белгийски ВИТ при 25 гр. околна темп.

МнениеПубликувано на: 04 Юли 2017, 23:52
от knasfas
Интересен подход да сложиш всичко от портокала, както и кокос. Ще се радвам да споделиш какви разлики намираш между тези дрожди и wb06.

Re: Белгийски ВИТ при 25 гр. околна темп.

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2017, 09:55
от victoryvt
Да, вярно - едно пакетче 10гр. смлян КУРиАНДЪР за 110л.

Re: Белгийски ВИТ при 25 гр. околна темп.

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2017, 13:28
от Dave Lombardo
Прецеждането тегаво ли е, че не мога да намеря оризови люспи тъдява, а ми се вари вайцен?

Re: Белгийски ВИТ при 25 гр. околна темп.

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2017, 09:21
от victoryvt
Не, даже беше много добре. Само веднъж задръсти и след разбъркване до дъно го довърших без прекъсване.
За около 45 мин. събрах 130л.
Обаче огромна пяна направи при завирането и се наложи да спра временно част от мощността докато спадне.
Изобщо, за пшенични бири се иска голям аванс както във варилния съд, така и във ферментатора.
Днес я пробвах на вкус - повече отива на вайцен, ама карай. Портокалите слабо се усещат, а кореандъра - хич го няма.
Ще се слага явно още за "сухо".

Re: Белгийски ВИТ при 25 гр. околна темп.

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2017, 09:37
от knasfas
На мен като цяло мленият кориандър не ми харесва. Бирата за априлския конкурс я правих с такъв, защото не намерих на зърна, но за около 32 литра 10 грама млян кориандър ми беше малко. Сега се сдобих с кориандър на зърна, но няма да мога да се доближа до онази бира, защото температурата беше 7-8 градуса надолу :(

Re: Белгийски ВИТ при 25 гр. околна темп.

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2017, 20:14
от dr_slavov
Затрих си записките при преместването, но това е снимката от вит-а който варих миналата година. Като знам колко са големи тези купички, куриандъра е поне 7-10гр. счукан. Варката е 20л. Получи се много добър клониг на Hoegaarden.
13096144_10206263976186884_64240556950720652_n.jpg

Re: Белгийски ВИТ при 25 гр. околна темп.

МнениеПубликувано на: 07 Юли 2017, 10:39
от petiomalchev
victoryvt написа:Озахаряване :
1. Смесване на вода1 с малцова смес1 - температурата се фиксира на около 51-52 гр.
2. Протеинова пауза 20-30 мин. (през това време се завира вода2)
3. Вливане на вода2 (1.5л. вряла вода) в майша и веднага добавяне на малц2
4. Фиксиране на температурата на майша на 62гр.

Какво се цели с разделането на пшеничния малц на 2 части?

Re: Белгийски ВИТ при 25 гр. околна темп.

МнениеПубликувано на: 07 Юли 2017, 11:18
от Dave Lombardo
victoryvt написа:Изобщо, за пшенични бири се иска голям аванс както във варилния съд, така и във ферментатора.

Ако ферментирам ~20 л. в 32 л. кофа достатъчно аванс ли ще има или има риск да тръгне да ме търси?