Страница 1 от 1

Weizenbock

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2016, 14:15
от Mihail
Здравейте, колеги :)
Искам да споделя с вас една от най-странните бири, които съм правил.

Малцове:
48% Пшеничен малц
36% Мюнхенски тип 2
13% Пилснерски малц
3% Караарома

Майшуване:
20 мин на 52-54 градуса
45 мин на 65 градуса
15 минути на 72 градуса
загряване до 78 и прецеждане.
pH на майша 5,4 - не съм добавял млечна киселина.

Общ обем на пивната мъст - 24 литра на 20* P

Варене - 75 минути
50 г Магнум 15 минути след началото на варенето. Щипка ирландски мъх 10 минути преди края.
Охлаждане до 22 градуса. Начален екстракт - 21,84* Р

Ферментация:
8 дни на 20 градуса. Мая WB-06 11,5 грама с мини стартер.
Отлежаване:
49 дни на 5 градуса (без маята)
Краен екстракт - 4,17* Р; ABV - 10,08%; Цвят 70 ЕБС; Горчивини 33,5 IBU;
При ботилирането добавих по 1 прашинка Mauri draft. Газировката е с обиковенна бяла захар - 6,5 грама на литър.
Резултата:
Brew.bmp


Бирата взе второ място на конкурса тази година в категория "Бок бири" на една точка от гранд шампиона :)

Re: Weizenbock

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2016, 14:38
от ALL_ON
Супер изглежда, а параметрите са определено респектиращи :clap:

Re: Weizenbock

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2016, 15:18
от dr_slavov
Mihail написа:Общ обем на пивната мъст - 24 литра на 20* P

От колко кг малц и с колко вода ги получи?

Re: Weizenbock

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2016, 17:00
от Mihail
Твърде много :D Плана беше да направя 1 голям майш и да го разделя - високия екстракт да отиде за Weizenbock-a, ниския за някаква лека бира. Общо 10 кг малц и 70 литра вода. В крайна сметка изпуснах малката варка и получих около 32-33 литра на 5*Р, които се наложи да ги бракувам, тъй като ми свърши газта 5 минути след началото на варенето и беше вече полунощ... Неприятно, ама поне силната бира стана :)