Weizenbock
Публикувано на: 28 Юни 2016, 14:15
Здравейте, колеги
Искам да споделя с вас една от най-странните бири, които съм правил.
Малцове:
48% Пшеничен малц
36% Мюнхенски тип 2
13% Пилснерски малц
3% Караарома
Майшуване:
20 мин на 52-54 градуса
45 мин на 65 градуса
15 минути на 72 градуса
загряване до 78 и прецеждане.
pH на майша 5,4 - не съм добавял млечна киселина.
Общ обем на пивната мъст - 24 литра на 20* P
Варене - 75 минути
50 г Магнум 15 минути след началото на варенето. Щипка ирландски мъх 10 минути преди края.
Охлаждане до 22 градуса. Начален екстракт - 21,84* Р
Ферментация:
8 дни на 20 градуса. Мая WB-06 11,5 грама с мини стартер.
Отлежаване:
49 дни на 5 градуса (без маята)
Краен екстракт - 4,17* Р; ABV - 10,08%; Цвят 70 ЕБС; Горчивини 33,5 IBU;
При ботилирането добавих по 1 прашинка Mauri draft. Газировката е с обиковенна бяла захар - 6,5 грама на литър.
Резултата:
Бирата взе второ място на конкурса тази година в категория "Бок бири" на една точка от гранд шампиона
Искам да споделя с вас една от най-странните бири, които съм правил.
Малцове:
48% Пшеничен малц
36% Мюнхенски тип 2
13% Пилснерски малц
3% Караарома
Майшуване:
20 мин на 52-54 градуса
45 мин на 65 градуса
15 минути на 72 градуса
загряване до 78 и прецеждане.
pH на майша 5,4 - не съм добавял млечна киселина.
Общ обем на пивната мъст - 24 литра на 20* P
Варене - 75 минути
50 г Магнум 15 минути след началото на варенето. Щипка ирландски мъх 10 минути преди края.
Охлаждане до 22 градуса. Начален екстракт - 21,84* Р
Ферментация:
8 дни на 20 градуса. Мая WB-06 11,5 грама с мини стартер.
Отлежаване:
49 дни на 5 градуса (без маята)
Краен екстракт - 4,17* Р; ABV - 10,08%; Цвят 70 ЕБС; Горчивини 33,5 IBU;
При ботилирането добавих по 1 прашинка Mauri draft. Газировката е с обиковенна бяла захар - 6,5 грама на литър.
Резултата:
Бирата взе второ място на конкурса тази година в категория "Бок бири" на една точка от гранд шампиона