Белгийско пшенично пиво - Belgisch witbier
Публикувано на: 19 Авг 2013, 17:39
Здравейте,
предлагам ви една рецепта за белгийска пшенична бира с подправки. Оригинална рецепта е от брошурата на малцерая Castle Malting и е за 100л (1хл).
Аз я редуцирах до 20л, защото ферментаторът ми беше за такъв обем течност. Заместих хмеловете с подобни, за да не чакам доставка и направих някои грешки .
Малцове:
Светъл австрийски малц - 4 кг
Пшеничен малц Вайерман - 1 кг
Хмелове:
Перла - 18-20 г
Фугълс - 20 г
Търсената горчивина е IBU 25 - 30.
Подправки:
Сушени портокалови и грейпфрутови кори - 2 г
Кимион, натрошени зърна - 0,4 г
Кориандър, натрошени зърна - 0,2 г
Дрожди:
Safbrew WB-06.
Озахаряване:
Смесване на малцовете с 12 л вода при 45°C,
загряване до 62°C, първа пауза - 60 мин,
загряване до 70°C, втора пауза - 20 мин,
загряване до 78°C, трета пауза - 2 мин.
Промиване с 12л вода при 76 - 78°C.
Варене и хмелов график:
90 минути варене.
На 15-та минута се добавя първият хмел (ври 75 минути),
на 85-а минута се добавя вторият хмел и подправките (врат 5 минути).
Ферментация:
След прецеждане и охлаждане до 20°C се посяват дрождите.
Тук разбрах, че съм объркал нещо. Имах 15 л пивна мъст с екстракт 24°P, а очаквах да са 20л с екстракт 11 - 12°P. Едното нещо явно беше количеството на водата, но сметката пак не излизаше правилно и тогава се сетих, че съм сложил 1,5 кг пшеничен малц, вместо 1 кг.
Ферментацията протича при 20°C, като температурата се повишава до 22°C едно денонощие преди края, за да се освободи диацетила. (Тук по-запознатите могат да допълнят).
При мен протече в най-големите жеги и температурата варираше от 20 до 25°C през цялата ферментация. Утихна за 6 дни.
След това разлях в бутилки, като добавих преварена вода на вкус или по-точно 1/4 вода и 3/4 зелена бира + 1 чаена лъжичка захар за газировка. В края на краищата някои от бутилките ми са прегазирани, затова е добре да се ползва не повече от една равна чаена лъжичка захар.
Отлежаване:
След седмица на 20°C за вторична ферментация и газировка, трябват минимум две седмици отлежаване при 7°C.
И след като тотално не спазих рецептата се получи една много различна и приятна бира. Плътна и ароматна с алкохлно съдържание около 8% и крайна плътност около 3°P (захаромера не е разграфен под 5°P).
Всички, които я пробваха останаха много приятно изненадани. Привлякох още двама ентусиасти, които ще започнат да варят.
Очаквам и мнението на Миро за тази бира.
Поздрави на всички!
Прикачвам и оригиналната рецепта:
предлагам ви една рецепта за белгийска пшенична бира с подправки. Оригинална рецепта е от брошурата на малцерая Castle Malting и е за 100л (1хл).
Аз я редуцирах до 20л, защото ферментаторът ми беше за такъв обем течност. Заместих хмеловете с подобни, за да не чакам доставка и направих някои грешки .
Малцове:
Светъл австрийски малц - 4 кг
Пшеничен малц Вайерман - 1 кг
Хмелове:
Перла - 18-20 г
Фугълс - 20 г
Търсената горчивина е IBU 25 - 30.
Подправки:
Сушени портокалови и грейпфрутови кори - 2 г
Кимион, натрошени зърна - 0,4 г
Кориандър, натрошени зърна - 0,2 г
Дрожди:
Safbrew WB-06.
Озахаряване:
Смесване на малцовете с 12 л вода при 45°C,
загряване до 62°C, първа пауза - 60 мин,
загряване до 70°C, втора пауза - 20 мин,
загряване до 78°C, трета пауза - 2 мин.
Промиване с 12л вода при 76 - 78°C.
Варене и хмелов график:
90 минути варене.
На 15-та минута се добавя първият хмел (ври 75 минути),
на 85-а минута се добавя вторият хмел и подправките (врат 5 минути).
Ферментация:
След прецеждане и охлаждане до 20°C се посяват дрождите.
Тук разбрах, че съм объркал нещо. Имах 15 л пивна мъст с екстракт 24°P, а очаквах да са 20л с екстракт 11 - 12°P. Едното нещо явно беше количеството на водата, но сметката пак не излизаше правилно и тогава се сетих, че съм сложил 1,5 кг пшеничен малц, вместо 1 кг.
Ферментацията протича при 20°C, като температурата се повишава до 22°C едно денонощие преди края, за да се освободи диацетила. (Тук по-запознатите могат да допълнят).
При мен протече в най-големите жеги и температурата варираше от 20 до 25°C през цялата ферментация. Утихна за 6 дни.
След това разлях в бутилки, като добавих преварена вода на вкус или по-точно 1/4 вода и 3/4 зелена бира + 1 чаена лъжичка захар за газировка. В края на краищата някои от бутилките ми са прегазирани, затова е добре да се ползва не повече от една равна чаена лъжичка захар.
Отлежаване:
След седмица на 20°C за вторична ферментация и газировка, трябват минимум две седмици отлежаване при 7°C.
И след като тотално не спазих рецептата се получи една много различна и приятна бира. Плътна и ароматна с алкохлно съдържание около 8% и крайна плътност около 3°P (захаромера не е разграфен под 5°P).
Всички, които я пробваха останаха много приятно изненадани. Привлякох още двама ентусиасти, които ще започнат да варят.
Очаквам и мнението на Миро за тази бира.
Поздрави на всички!
Прикачвам и оригиналната рецепта: