IPL и не съвсем
Публикувано на: 24 Фев 2019, 20:16
Здравейте Мина доста време откакто сварихме тази бира със Стоян на неговата инсталация, обаче все не намирах време да драсна няколко реда, а смятам, че си заслужава. Тръгнахме с идеята за IPL, като в последстие частично се промени, но за това малко по-късно. Сега рецептата:
Общо 16 кг. Белгийски Шато малц:
- 15 кг. Шато пилзнер; (93.7%)
- 1 кг. Шато Мюних.(6.3%)
Озахаряване стандартно 1/3, като преди това корекция на водата с добавяне на 10гр. Калциев Хлорид, 25 гр. Гипс и 20 гр. Млечна киселина.
- 60 минути на 65 гр.
- 15 минути на 72 гр.
- машаут на 78 гр.
Промиване до събиране на около 85-90 литра (по спомени) на около 12.5 Плато.
Варене бурно 60 минути охмеляване по следния начин:
- 100 гр. Summit на 60 мин. 14%АА;
- 50 гр. Mosaic на 10 мин. 11%АА;
- 50 гр. Equanot на 10 мин. 14%АА
След варене около 75 литра на 14.5 Плато и ИБУ 60-65 (по калкулатор)
Охладено и заквасено със стартер на STRAIN: 2002-PC GAMBRINUS STYLE LAGER
Ферменация на температура около 12 гр. за няколко седмици, диацетилна пауза, след това смъкване на температурата до 5 гр. и така също стоя известно време, че Стоян нещо го беше тръшнал вирус. Когато дойде време да я бутилираме, решихме всичко да замине в кегове. Преди кегирането измерихме около 2.5-2.6 Плато и алкохола се получи някъде 6.6 %. Когато опитахме бирата, толкова ни хареса, че решихме да я разделим на две части - едната да оставим така както си беше, а другата да охмелим сухо (какъвто беше и първоначалния замисъл). В последствие разбрах, че Стоян не я е сухо охмелил, а си я жули чиста Аз от своя страна в единия кег добавих хопър с общо 100 гр. хмел (50 гр. Мозаик и 50 гр. Екуанот) за около седмица, като след това под налягане прехвърлих в друг кег. Още при кегирането бирата беше изключително бистра, а след като я оставих в кегератора на температура 0-3 гр. да се газира и лагерува, стана неразличима от купешки лагер на външен вид. Това обаче беше по отношение на чистат версия. Тази със сухото охмеляване стана една идея по-мътна, но пък от своя страна много ароматна. Общо взето и двете много ни харесаха, като лично на мен фаворита ми е сухо охмелената (баси как съм се изкривил )
Общо 16 кг. Белгийски Шато малц:
- 15 кг. Шато пилзнер; (93.7%)
- 1 кг. Шато Мюних.(6.3%)
Озахаряване стандартно 1/3, като преди това корекция на водата с добавяне на 10гр. Калциев Хлорид, 25 гр. Гипс и 20 гр. Млечна киселина.
- 60 минути на 65 гр.
- 15 минути на 72 гр.
- машаут на 78 гр.
Промиване до събиране на около 85-90 литра (по спомени) на около 12.5 Плато.
Варене бурно 60 минути охмеляване по следния начин:
- 100 гр. Summit на 60 мин. 14%АА;
- 50 гр. Mosaic на 10 мин. 11%АА;
- 50 гр. Equanot на 10 мин. 14%АА
След варене около 75 литра на 14.5 Плато и ИБУ 60-65 (по калкулатор)
Охладено и заквасено със стартер на STRAIN: 2002-PC GAMBRINUS STYLE LAGER
Ферменация на температура около 12 гр. за няколко седмици, диацетилна пауза, след това смъкване на температурата до 5 гр. и така също стоя известно време, че Стоян нещо го беше тръшнал вирус. Когато дойде време да я бутилираме, решихме всичко да замине в кегове. Преди кегирането измерихме около 2.5-2.6 Плато и алкохола се получи някъде 6.6 %. Когато опитахме бирата, толкова ни хареса, че решихме да я разделим на две части - едната да оставим така както си беше, а другата да охмелим сухо (какъвто беше и първоначалния замисъл). В последствие разбрах, че Стоян не я е сухо охмелил, а си я жули чиста Аз от своя страна в единия кег добавих хопър с общо 100 гр. хмел (50 гр. Мозаик и 50 гр. Екуанот) за около седмица, като след това под налягане прехвърлих в друг кег. Още при кегирането бирата беше изключително бистра, а след като я оставих в кегератора на температура 0-3 гр. да се газира и лагерува, стана неразличима от купешки лагер на външен вид. Това обаче беше по отношение на чистат версия. Тази със сухото охмеляване стана една идея по-мътна, но пък от своя страна много ароматна. Общо взето и двете много ни харесаха, като лично на мен фаворита ми е сухо охмелената (баси как съм се изкривил )