Страница 1 от 1

Munich Helles

МнениеПубликувано на: 29 Апр 2015, 12:21
от ameba13
Колеги,
Споделям една изпитана рецепта за Мюних Хелес.
Според описанието на стила, хелес е светла бира с малцово-зърнен вкус и аромат. Хмелът играе поддържаща роля, както във вкуса, така и в аромата. Средна плътност и газировка.
Липсата на агресивни вкусове и аромати я прави изключително пивка и освежаваща, но в никакъв случай безвкусна. Горчивината трябва да е точно толкова, че да противостои на естествената сладост на пилзенския малц, плюс малко екстра, което те кара да отпиваш още и още!

2015-04-28 19.13.301.jpg
в действителност бирата е по-светла от колкото е излязла на снимката


Munich Helles 10L

Първоначален екстракт: 13°P
Краен екстракт: 2,8°P
IBU ~ 27
ABV 5 - 5,4

пилзенски малц 100% - 2кг

Хмел:
7г Магнум 14%АА 60 минути
10г Тетнангер 2,5%АА 10 минути
ирландски мъх 15минути

Озахаряване :
50°C - 15 минути
63°C - 20 минути
70°C 15 минути
72°C 10 минути
75°C - маш аут

Варене 90 минути

Ферментация: saflager s-23, 11°C. Диацетилна пауза или едномесечно студено отлежаване по избор.

Водата не трябва да е нито много твърда, нито много мека. При нужда pH на маиша се регулира чрез добавяне на киселина или използването на 2-5% кисел малц - по избор.
Протеиновата пауза е от особено значение. Целта е да се вкара максимално количество FAN (free amino nitrogen) или с други думи протеини и аминокиселини в бирата и да намалим, до колкото е възможно, отделянето на протеини като hot brake. Това допринася за вкуса и плътността.

Наздраве!

Re: Munich Helles

МнениеПубликувано на: 29 Апр 2015, 16:22
от rajev
Колега това ли е рецептата шампио при евролагерите миналата събота?

П.П.поздрави за победата :clap:

Re: Munich Helles

МнениеПубликувано на: 29 Апр 2015, 20:24
от dandilov
Поздравления и от мен!
:obscene-drinkingcheers:

Re: Munich Helles

МнениеПубликувано на: 29 Апр 2015, 22:26
от ameba13
Благодаря за поздравленията!

Rajev, да това е рецептата от конкурса.

Ще се радвам ако някой реши да изпробва рецептата да сподели резултата във форума или още по-добре на живо! ;)

Re: Munich Helles

МнениеПубликувано на: 29 Апр 2015, 23:22
от st_jivko
Здравей,колега.
Поздравления за резултата.

Re: Munich Helles

МнениеПубликувано на: 30 Апр 2015, 20:12
от rajev
Ameba13 тази зима ще е пробвам ама ще те търся за една малка консултация.
st_jivko колегата го е написъл 100% пилзен малц.
поздрави

Re: Munich Helles

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 17:12
от nikolay.illov
Сварих "Helles"-а :D

Рецептата и температурите са същите като на "ameba"-та, с две разлики: Без ароматична порция хмел и майшувах чрез декокция. Целта ми беше да се усеща по-силно малцовият аромат ( това пък желание се породи след като опитах от "Helles Bock"-а на шефа по време на есенния празник. Е 20-30 милилитра, но достатъчни :D )
Много съм доволен от резултата въпреки че озахаряването отне около 3 часа и все още не е отлежала достатъчно. Малцовото усещане в аромата и вкуса са божествени.
Това е първият ми успешен "Lager" от 4 опита и мога да кажа че, е супер. Не знам дали това е бирата която се опитват да предлагат големите пивоварни у нас, но са далеч от истината.

Наздраве!

П.П. Миналата седмица стана една година от както пивоваря. Ей тая бира ми е наградата..

Helles.jpg


Helles..jpg

Re: Munich Helles

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 23:15
от 5th-hokage
Как да се изразя... изглежда меко казано.. фантастична и съм сигурен че и вкуса е идеален - такава пяна аз лично не съм постигал. Бравос... (място за аплодисменти) :)

Re: Munich Helles

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2015, 19:57
от delf
Супер пяна, превъзходно изглежда! :clap:
Като я видях и отивам да налея.... :eusa-whistle: :eusa-whistle: