Бохемиан Пилзнер Лагер !
Публикувано на: 04 Яну 2014, 14:42
Снощи подготвих стартера за това, което ще варя в неделя - Бохемиан Пилзнер Лагер.
Проста светла бира от тип Пилзнер, но колкото просто звучи, толкова и сложно е да се наподоби оригинала :
А именно - Пилзен Уркуел - Pilsner Urqwell.
Трябва да се намери вода с много ниска минерализация - или дъждовна или да се превари и смеси с осмозна или дестилирана вода.
Миналата година събирах в казана сняг и го топих, но тая година сняг няма ...
Та мисля да наобиколя големите магазини в търсене на евтина осмозна вода (получена чрез процес, наречен обратна осмоза) - това е най-евтиният начин да се получи химически чиста вода.
Другият е преваряването.
Та си мисля дали да не запаля казана за ракия и през колоната да потече вода вместо ракия.
Ето и замислената ми рецепта за бирата :
1. БГ светъл малц тип пилс. 18кг.
2. Карапилс Вайерман (за подобряване на пяната) - 2кг.
3. Кисел малц - 0.5 кг. (сваляне на пеха-то на майша по време на главното озахаряване до 5.2 - 5.4)
4. Водата ... (Ако някой се връща от Пилзен Чехия да ми донесе 140л. ако може)
5. Халертауер Мителфрю 100гр. замразен от сухото охмеляване на рауха (алфа-киселините му не са ползвани) за 90 мин. врене.
6. Жатец ! Много и на много внасяния. (90мин. , 30мин., 15мин. , 0мин.) :
100gr. / 90 min.
100gr./ 30min.
50gr. / 15min.
50gr. / 0 min.
--------------------------
Общо ИБУ 33 според калкулатора.
7. Стартер от 10л. с 10% начален екстракт от БГ малц, заквасен с министартер от 250мл. вода, мед, фосфат композе и 10лъжици от бирената мъст на стартера. В министартера - 20 гр. дрожди Даймънд Лагер.
Развитие на стартерите :
1. Министартерът започнат в 18:00 на 03.01.2014 (температура 18-19 гр.)
2. Стартерът 10л. заквасен в 22:30 на 03.01.2014 (температура 15гр.)
3. Основното количество от 95-100л. бирена мъст ще бъде заквасено по план около 20ч. на 05.01.2014 (50 часа след активирането на дрождите)
Ферментацията съм я предвидил да е на около 11гр. като по време на най-бурната ще опитам да държа 10, а после като поутихне, ще вдигам плавно до 15. А накрая за два дена и до 18 да си оберат диацетила.
Лагеруването ще е на каквато даде Господ температура в гаража - предполагам около 6-7 гр. с тенденция да пада до под 5 ако застудее времето.
За съжаление нямам камера като боса, бай Темелко - но ще почакам малко повечко да постои и пак ще пия хубава бира.
Само да не стане "А дано, ама надали".
Проста светла бира от тип Пилзнер, но колкото просто звучи, толкова и сложно е да се наподоби оригинала :
А именно - Пилзен Уркуел - Pilsner Urqwell.
Трябва да се намери вода с много ниска минерализация - или дъждовна или да се превари и смеси с осмозна или дестилирана вода.
Миналата година събирах в казана сняг и го топих, но тая година сняг няма ...
Та мисля да наобиколя големите магазини в търсене на евтина осмозна вода (получена чрез процес, наречен обратна осмоза) - това е най-евтиният начин да се получи химически чиста вода.
Другият е преваряването.
Та си мисля дали да не запаля казана за ракия и през колоната да потече вода вместо ракия.
Ето и замислената ми рецепта за бирата :
1. БГ светъл малц тип пилс. 18кг.
2. Карапилс Вайерман (за подобряване на пяната) - 2кг.
3. Кисел малц - 0.5 кг. (сваляне на пеха-то на майша по време на главното озахаряване до 5.2 - 5.4)
4. Водата ... (Ако някой се връща от Пилзен Чехия да ми донесе 140л. ако може)
5. Халертауер Мителфрю 100гр. замразен от сухото охмеляване на рауха (алфа-киселините му не са ползвани) за 90 мин. врене.
6. Жатец ! Много и на много внасяния. (90мин. , 30мин., 15мин. , 0мин.) :
100gr. / 90 min.
100gr./ 30min.
50gr. / 15min.
50gr. / 0 min.
--------------------------
Общо ИБУ 33 според калкулатора.
7. Стартер от 10л. с 10% начален екстракт от БГ малц, заквасен с министартер от 250мл. вода, мед, фосфат композе и 10лъжици от бирената мъст на стартера. В министартера - 20 гр. дрожди Даймънд Лагер.
Развитие на стартерите :
1. Министартерът започнат в 18:00 на 03.01.2014 (температура 18-19 гр.)
2. Стартерът 10л. заквасен в 22:30 на 03.01.2014 (температура 15гр.)
3. Основното количество от 95-100л. бирена мъст ще бъде заквасено по план около 20ч. на 05.01.2014 (50 часа след активирането на дрождите)
Ферментацията съм я предвидил да е на около 11гр. като по време на най-бурната ще опитам да държа 10, а после като поутихне, ще вдигам плавно до 15. А накрая за два дена и до 18 да си оберат диацетила.
Лагеруването ще е на каквато даде Господ температура в гаража - предполагам около 6-7 гр. с тенденция да пада до под 5 ако застудее времето.
За съжаление нямам камера като боса, бай Темелко - но ще почакам малко повечко да постои и пак ще пия хубава бира.
Само да не стане "А дано, ама надали".