Страница 1 от 1

Пъпешов ейл

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2018, 12:53
от Yaskata
На Есенния празник бирата се хареса, та реших да я споделя и тук.
Това е "базова" резепта намерена нейде от нета, затова ще се радвам на всякакви предложения за подобрение :)

Начална плътност (OG): 1.050 (°P): 12,5
Крайна плътност (FG): 1.011 (°P): 2,7
Алкохол (ABV): 5,1 %
Цвят (SRM): 13
Горчивина (IBU): 20

Малц:
88% - Пилзнер - 5,30кг
12% - Карапилс - 0,7кг

Хмел:
11гр - Magnum 14% AА @ 60мин
20гр - Huell Mellon 8% AА @ 15мин
30гр - Huell Mellon 8% AА @ 5мин

бета амилаза на 63°C - 50мин
алфа амилаза на 73°C - 15мин

Дрожди:
Nottingham ale - 11гр

Ферментация 20°C - 12 дни

1,20кг пъпеш ситно нарязан и добавен след третия ден директно във ферментатора

Вторична 18°C - 21 дни

Re: Пъпешов ейл

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2018, 10:21
от alvinator
Тази вторична ферментация св дължи на нещо добавено (плод) след първичната ли?

Re: Пъпешов ейл

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2018, 17:30
от Yaskata
:D естествено съм забравил най-важното ...
мерси - вече добавих в рецептата

Re: Пъпешов ейл

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2018, 14:48
от Dave Lombardo
Нещо замразяване/размразяване, стерилизиране или други магии?

Re: Пъпешов ейл

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2018, 12:46
от Yaskata
За замразяване не се сетих, но сигурно ще е добре
стерилизирането - като обелих пъпеша го пръснах от вън с малко окорон, после рязах на чисто
не знам дали е добра идеята, но не се сетих за друго.

Re: Пъпешов ейл

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2018, 15:49
от MadButcher
Бирата беше супер. Опитах я в Бургас.