Страница 1 от 2

Raw Ale (Суров ейл)

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2018, 12:49
от Martin
OG - 1044 / 11°P
FG - 1008 / 2°P
SRM ~ 4
IBU ~ 40
ABV ~ 4,75 %

Малц:
Пейл ейл малц - 3кг / 75%
Пшеничен малц - 1кг / 25%

Озахаряване - 60мин @ 67°C
Маш аут - 78°C

Прецеждане до събиране на 21л мъст
Пастьоризиране 15мин @ 85°C
Охлаждане до 40°C
Заквасване със Simonaitis Kveik
Ферментация @ ~30°C

Хмел - Варене на 110гр Ekuanot в 1л вода за 5мин, и после всичко във ферментатора, заедно с хмела (по възможност с торбичка или hopper)

Re: Raw Ale (Суров ейл)

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2019, 14:03
от ВескоВарна
Колега, дай отзив за Ekuanot като хмел и за суровия ейл като стил.
Поздрави!

Re: Raw Ale (Суров ейл)

МнениеПубликувано на: 24 Юни 2019, 09:32
от Martin
Миналата година на есенният празник в Бургас, доста хора опитаха, могат и те да кажат мнение. За мене като стил и хмел доста свежо се получава. Пак ще направя това лято.

Re: Raw Ale (Суров ейл)

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2019, 17:36
от KpaTyH
Екуанот-а е хубав хмел със силен аромат(американски). На Мартин бирата влизаше доста добре :lol:

Re: Raw Ale (Суров ейл)

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2019, 23:34
от shadcsm
Ама па електрокардиограмата как влизаше! Свръх свежо!

Re: Raw Ale (Суров ейл)

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2019, 06:57
от dani_94
Трайността дали е като на обикновен Ейл или е по малка?

Re: Raw Ale (Суров ейл)

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2019, 08:39
от Martin
dani_94 написа:Трайността дали е като на обикновен Ейл или е по малка?

Доста малка трайност. :(

Re: Raw Ale (Суров ейл)

МнениеПубликувано на: 04 Юли 2019, 09:48
от Bones
Martin написа:
dani_94 написа:Трайността дали е като на обикновен Ейл или е по малка?

Доста малка трайност. :(


Поради каква причина? Алкохол има, хмел също. Наличието на повече некоагулирал протеин или нещо друго?

Re: Raw Ale (Суров ейл)

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2019, 16:47
от GunGod
Bones написа:
Martin написа:
dani_94 написа:Трайността дали е като на обикновен Ейл или е по малка?

Доста малка трайност. :(


Поради каква причина? Алкохол има, хмел също. Наличието на повече некоагулирал протеин или нещо друго?

Нежелана флора и фауна по скоро. Поради това че не се вари се разчита едва ли не само на хмела да пази бирата в някой страни дори не газират след ферментация даже вкиснала я пият. :mrgreen:

Re: Raw Ale (Суров ейл)

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2019, 22:00
от Bones
15мин @ 85°C трябва да утрепе всичко живо. Навремето пастьоризираха млякото на 75 °C.

Абе глупости приказвам. Лактобактериите са навсякъде. Ако са внесени в хранителна среда се развиват навсякъде. То Ламбика не беше ли нещо подобно? И Квасът?