Страница 1 от 1

Rye Red Ale

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2018, 15:36
от MadButcher
Подобна рецепта имаше в сайта на AHA(American Homebrewers Association) при мене претърпя известни промени. Та:
Начална плътност14 °P, крайна 3 °P ABV 5.92% IBU 23.25 SRM 13.90,
Малцове:
2.7 kg - Pale Ale (49.1%)
1.5 kg - Munich Light (27.3%)
1.2 kg - Rye (21.8%)
100 g - Roasted Barley (1.8%)

Хмел:
25 g - Fuggles, Type: Pellet, 75 min
25 g - Challenger, Type: Pellet, 10 min

Озахаряване:
И ме пита Виктор :"Как ще я прецеждаш тази ръжена х***я?" По негов съвет:

1.52С за 15мин.
2.Покачваме плавно до 62С за 40мин.
3. 65С - 20мин.
4.72С 10мин
5.78С машаут
Дрожди - Nottingham Ale
Още в началото на промиването тръгна тегаво, но като цяло промиването мина значително добре с размърдване от време на време на дъното на лаутертюна, **нята стана накрая по недоглеждане от моя страна - лаутертюна падна върху чистата вода и разсипа 1/4 от съдаржанието си, стана малц и лайна навсякъде...

Като резултат: бира със средно плътно тяло, специфичен послевкус идващ от ръжените съставки. Ако я правя пак бих пробвал да подсиля хмеловете, бих пробвал вкл. и сухо охмеляване, мисля и силно охмелена ще се получи добре. Лесно може да се превърне в IPA
20180113_134512.jpg
20180113_132343.jpg

Re: Rye Red Ale

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2018, 10:16
от Dave Lombardo
MadButcher написа:И ме пита Виктор :"Как ще я прецеждаш тази ръжена х***я?"

One million dollar question :lol: :lol: :lol:

Re: Rye Red Ale

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2018, 13:06
от Martin
Не мога да разбера на Виктор тая фобия от прецеждане на ръж/пшеница. И като гледам на тая рецепта е 20%. До 60% пшеница и/или ръж съм правил, никога не съм имал и грам проблем при прецеждането. :shock:

Re: Rye Red Ale

МнениеПубликувано на: 15 Яну 2018, 15:47
от MadButcher
При мене тръгна тегаво и спря. Наложи се да размърдам малко и тръгна отново. Това ми се случва рядко. Като цяло се прецеди малко по-бавно от обичайно и се наложи да се разбърква внимателно, за да не се размъти много.