Страница 1 от 2

Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2017, 15:29
от mayosha
Кой знае, кой не знае... Фейл Ейла спечели конкурс за домашна бира организиран от пивоварна Ромбус. Сварената от тях бира се получи изключително добре, не само по мое мнение. По желание на колеги пивовари споделям рецептата в точния вид, който съм изпълнила за конкурса и впоследствие предоставила на пивоварната.

Fail Ale (Rhombus) 1.pdf
(25.36 KiB) 1577 пъти

Fail Ale (Rhombus) 2.pdf
(276.91 KiB) 1286 пъти

И от опит да ви кажа – рецептата далеч не е най-същественото за постигане на добър резултат. Поздравления за пивоварна Ромбус за изпълнението на Fail Ale, резултатът е наистина впечатляващ, евала! Също благодарности за предоставената възможност да присъствам на варка по моя рецепта в професионални условия :)

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2017, 16:48
от Yaskata
Евала Мая!
И за победата и за чудната бира!
:clap:

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2017, 16:27
от Текс
Всички я пробвахме на софийската сбирка. Невероятна. Шампионска бира, все пак. :)

Интересно ми е смесването на дрождите. Кои ли са надделели? В случая двата щама са сравнително близки. Какво ли би се получило, ако се засее нещо с два съвсем различни вида?

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2017, 18:27
от Yaskata
какво се постига с този температурен режим по време на ферментация??

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2017, 12:36
от mayosha
@Текс: Не мисля, че едните или другите дрожди надделяват, по-скоро си работят паралелно.

@Yaskata: Хубава бира :D Исках сухото охмеляване да е на по-ниска температура и постепенно я свалих за колд краш. Може и да няма много смисъл, но не знаеш докато не пробваш...

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2017, 13:07
от Fikata
Fail-a е лудница,та не знам как стоят нещата с правата за рецепта и производство масово.Но един приятел ме пита за анасоновия стаут на Мартин,за в бъдеще като свърши фейла по магазините и за него ще питат.Мая е споделила рецептата,та ние може в къщи да се опитаме да я повторим,но не пивоварите ги съжалявам искрено :D

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2017, 17:03
от gandy8
Много благодаря за споделената рецепта, бирата беше с уникален вкус и аромат, който се усещаше даже и след порядъчно изпитата
преди това (също така много добра ) бира...

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2017, 16:26
от Fikata
Пробвах рецептата,много добре се получи.пак браво на Мая страшен фейл и към Ромбус да я направят пак защото бая народ не се добраха до нея.и защо е на криво снимката не знам :)

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2018, 14:38
от koftyto
Здравейте,

Мисля да опитам тази рецепта.
Имам 1-2 питания.
Ако променя количествата на малца така, че да стартирам с общо 4 кг малц, колко голямо влияние ще окаже на вкуса, ако грамажите на хмела останат същите?
Съответно:
Pale Ale Malt - 3,6 kg
Caramunich - 0,3 kg
Carared - 0,2 kg

хмел:
Somcoe @60 min - 10 гр.
Amarillo @ 10 min - 30 гр.
Somcoe @10 min - 10 гр.
Amarillo @ 0 min - 20 гр.
Somcoe @ 0 min - 30 гр.
Somcoe - 50 гр. dry hop.

Дрожди - Safale S-04 насипни 11гр.

Второто питане е тъй като не си намерих Amarillo с Cascade или Centennial е по-добре да го заменя?
Благодаря предварително!

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2018, 22:31
от KpaTyH
Мисля, че Каскейд. При повече малц и същият хмел, би трябвало да стане по-негорчива и по-малко ароматна