Страница 1 от 1

American Pale Ale

МнениеПубликувано на: 17 Май 2017, 22:10
от zion
American Pale Ale - 1-во място на Първи Конкурс За Домашна Бира-Светло Шопско Пиво

Начална плътност (OG): (°P): 12,5
Крайна плътност (FG): (°P): 2
Алкохол (ABV): 5.6 %
Цвят (SRM): 6
Горчивина (IBU): 50

Малц:
83,1% -Pale ale malt - 3,7кг
6,7% -Wheat Malt(Пшеничен) - 0,3кг
6,7% -Carapils - 0,3кг
2,2% -Caraamber- 0,1кг
1,1% -Caraaroma - 0,05кг

Хмел:
25гр - Centennial @ 60мин
25гр - Centennial @ 20мин
25гр - Amarillo @ 5мин
25гр - Citra @ 5мин


Еднотемпературно озахаряване на 65°C за 60мин
Mash out - 76C
Варене: 75 минути
Количество във ферментатора:21 л.

Дрожди:
US 05 - 11гр

Ферментация 20°C / 8 дни

Re: American Pale Ale

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2017, 14:41
от peshcobg
Наскоро варих бира по тази рецепта и резултатът много ми харесва.

Zion, благодаря за рецептата :)

Пешо

Re: American Pale Ale

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2017, 20:24
от vlado05
Може ли хмел 3 и 4 да бъде един и същ? Какъв бихте препоръчали?
Благодаря.

Re: American Pale Ale

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2017, 00:02
от KpaTyH
Може да бъде един хмела. Ползвай американски ароматичен хмел, който ти допада.

Re: American Pale Ale

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2017, 00:29
от petiomalchev
Владо посочените хмелове са на една цена.
Ако използваш един хмел вземи Цитра.

Re: American Pale Ale

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2017, 14:18
от Dejmos
Цитра има много интензивен аромат и превзема
Моят съвет е, ако има Цитра, да се използва втори ароматен хмел в количество между 1:1 до 1,5:1 спрямо (повече от) Цитрата. Иначе уж пиеш различни бири, а усещаш само Цитра.

Re: American Pale Ale

МнениеПубликувано на: 06 Ное 2017, 12:03
от MadButcher
Аз си спретнах по тая рецепта АРА и много добре се получи. Само с Columbus и сатана по различена от IPA или амбъра, които правих с цитра и Съмит. Стана и по-горчива, но това и търсех.

American Pale Ale
Original Gravity: 12.5P; Final Gravity: 2.P IBU (tinseth): 53.64 SRM (morey): 5.16

FERMENTABLES:
0.5 kg - German - Dark Munich (12.5%)
3 kg - German - Pale Ale (75%)
0.5 kg - German - Vienna (12.5%)

HOPS:
15 g - Columbus, Type: Pellet, AA: 15, Use: Boil for 50 min, IBU: 32.9
15 g - Columbus, Type: Pellet, AA: 16, Use: Boil for 10 min, IBU: 13.38
15 g - Columbus, Type: Pellet, AA: 16, Use: Boil for 5 min, IBU: 7.36

YEAST:
Danstar - Nottingham Ale Yeast
Starter: No
Form: Dry

Re: American Pale Ale

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2018, 20:06
от koftyto
Два пъти варих по тази рецепта. Вторият път ми се получи супер. Тъй като в онлайн магазинът няма Amarillo сожих 50 гр. Citra. Бирата си се получи божествена!

Re: American Pale Ale

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2019, 23:44
от krhristov
И аз реших да изпробвам тази рецепта с малка модификация. Ето го и моят вариант:
4.2 кг. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция
0.3 кг. Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Гърция
0.3 кг. CaraPils - malt (Кара-Пилс малц) Гърция
0.1 кг. CARAAMBER® Карамелен малц
0.1 кг. CARAAROMA® Карамелен малц

2гр. Ирландски мъх (а трябваше да е 6гр)

15гр Български горчив хмел BRAVO-2018гр. - 60мин
20гр. Centennial - 10мин
15гр. Cryo Hops (LupuLN2) - Simcoe - 5мин

30гр. Cryo Hops (LupuLN2) - Simcoe - dry на 4 ден

Дрожди: Mauri Brew ALE 514

Малко по-тъмна стана, но като като завиших карамелените малцове така стана :-D

Re: American Pale Ale

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2019, 10:07
от MadButcher
:D American Pale - Amber Ale