Страница 1 от 3

New England IPA

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2017, 12:05
от Martin
Начална плътност (OG): 1.059 (°P): 14.5
Крайна плътност (FG): 1.015 (°P): 3.5
Алкохол (ABV): 5.70 %
Цвят (SRM): 7
Горчивина (IBU): 50

Малц:
70% - Pale ale malt - 3,5кг
10% - Carapils - 0,5кг
10% - Caraamber - 0,5кг
6% - Wheat malt - 0,3кг
4% - Flaked oats - 0,2кг

Хмел:
20гр - Summit (17.5% Alpha) @ 60мин
10гр - Centennial (9.4% Alpha) @ 10мин
10гр - Crystal (3.7% Alpha) @ 10мин
10гр - Mosaic (11.7% Alpha) @ 10мин

Сухо охмеляване
По 15г от всеки (общо 45гр) - Centennial, Crystal и Mosaic, по време на ферментацията слагат се на 2-3тия ден след заквасване, махат се преди кегиране
По 15г от всеки (общо 45гр) - Centennial, Crystal и Mosaic, в кега
Ако ще се бутилира, а няма да влиза в кег, втората порция хмел във вторичен ферментатор за 4 до 7 дни

Еднотемпературно озахаряване на 64°C за 60мин

Дрожди:
Wyeast 1272 american ale II - стартер / или Safale US-05 - 11гр /

Ферментация 20°C / 7 дни

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2017, 00:58
от Dr1nata
Тунинг на водата имаше ли? На доста места чета, че за постигане на мътността за NEIPA-та, по-важна е водата, а не пшеницата и овеса(или дрождите). Количеството им от 10% също ми изглежда малко. Имаш ли снимка от тази бира? Интересно ми е да видя как изглежда

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2017, 10:47
от Martin
Dr1nata написа:Тунинг на водата имаше ли? На доста места чета, че за постигане на мътността за NEIPA-та, по-важна е водата, а не пшеницата и овеса(или дрождите). Количеството им от 10% също ми изглежда малко. Имаш ли снимка от тази бира? Интересно ми е да видя как изглежда


Тунинга е като всички ИПА които варя - 1 чаена лъжичка гипс. А пшеницата и овеса не са толкова за мътност, а за плътност и свежест. NEIPAта има усещането като плътен сок. Получи се идеално, може би само бих сменил дрождите с Нотингам, за да са по-неутрални.

На снимката изглежда по-тъмна от колкото е реално, не знам защо така излиза на снимка.

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2017, 21:10
от Dr1nata
Заради светкавицата е

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2017, 23:05
от lhristov
Martin написа:Тунинга е като всички ИПА които варя - 1 чаена лъжичка гипс.


Привет, Мартин!
На кое викаш гибс? Би ли ме ограмотил, моля.
Има ли го в магазина?

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2017, 11:10
от Martin
Най обикновен чист гипс. От строителните магазини.

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2017, 13:24
от lhristov
А стига бе, верно, стройтелен?
Аз си мислех, нещо специално и то от електронния магазин към форума. Нещо, което съм пропуснал да забележа!

Добре. Пак ще помоля да ме ограмотиш. Каква е целта? Прави по-твърда водата ли? Кво ли, що ли?
Благодаря предварително!
Може и някой линк където е обсъждано. Аз ще и потърся, де.

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2017, 13:46
от Dave Lombardo
Идеи за заместител на Centennial?
Cascade?
И в каква пропорция?
Благодаря!

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2017, 14:21
от Martin
lhristov написа:А стига бе, верно, стройтелен?
Аз си мислех, нещо специално и то от електронния магазин към форума. Нещо, което съм пропуснал да забележа!

Добре. Пак ще помоля да ме ограмотиш. Каква е целта? Прави по-твърда водата ли? Кво ли, що ли?
Благодаря предварително!
Може и някой линк където е обсъждано. Аз ще и потърся, де.


viewtopic.php?f=33&t=3048

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2017, 14:24
от Martin
Dave Lombardo написа:Идеи за заместител на Centennial?
Cascade?
И в каква пропорция?
Благодаря!

Cascade или Amarillo. Същото количество.