Страница 1 от 3

Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2017, 11:22
от Martin
Количество във ферментатора ~14л
Начална плътност (OG): 1.095 (°P): 23
Крайна плътност (FG): 1.018 (°P): 4.5
Алкохол (ABV): 10 %
Цвят (SRM): 24
Горчивина (IBU): 22

Малц:
51% -Pils malt - 3кг
34% -Abbey malt - 2кг
3% -Caraaroma - 0,2кг
3% -Melanoiden - 0,2кг
9% -Belgian candi sugar brown - 0,5кг

Хмел:
10гр - Magnum (12.2% Alpha) @ 60мин

Озахаряване:
64°C за 45мин
72°C за 15мин

Дрожди:
Safbrew Abbaye (BE-256) - 11гр

Ферментация 20°C / 10 дни

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2017, 13:00
от mirix
Благодарско

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2017, 13:18
от Martin
Скоро ще подготвя една тема за домашно приготвен Candi със ДАФ, ама искам първо да я изпитам рецептата и тогава.

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2017, 15:06
от mirix
Днес в СВА попаднах на това
https://passiflorabrand.eu/bg/product/kafyavi-zaharni-kristali-300-g-proizhod-belgiya/
3.69 ли му беше цената

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2017, 15:38
от Martin
Не е същото. Това е просто леко карамелизирана захар.

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2017, 16:48
от mirix
Защото уж пише произход Белгия, но може и така да е

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2017, 18:54
от daniel.trifonov
Аз варнах нещо в същата посока на 31.12.2016г. Сега вече е добра за пиене. Ползвах мусковадо, вместо канди. Нямат нищо общо, но исках да пробвам и следващия път няма да ползвам тази или няма да е 500г.
Ще напиша и рецептата тези дни.

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2017, 21:22
от mirix
На Мартин беше много хубава, липсваше и само вниловия вкус. Той ще се получи от отлежаване в дъбова бъчва естествено.

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2017, 22:26
от KpaTyH
Ти откога пиеш белгийско бе :D

А водата за озахаряване и промиване стандартно количество ли е?

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2017, 09:57
от Martin
KpaTyH написа:Ти откога пиеш белгийско бе :D

А водата за озахаряване и промиване стандартно количество ли е?


Не. Водата за промиване е много малко. Вкарах във ферментатора малко по-малко от 14л.
Останалото от промивката стана на слаба бира (около 3% Алк) ~10л