Amber Mistress /American Amber IPA/
Публикувано на: 27 Дек 2016, 14:47
Стил - Amber IPA
OG - 17,5*B
FG - 4,8*B
IBU 52
ABV 7%
Съставки:
2,8kg Pale ale
2,7kg Munich II
0,3kg Caramunich II
0,3kg Melanoid
0,5kg Caraamber
0,1kg Special W
0,5kg Rye malt
0,05kg препечен ечемик
Общо 7,25 кг зърно.
150gr Amarilo
150gr Centenial
3gr ирландски мъх
1,5 дози дрожди С-04
Карамелизиране на ръжения малц:
Накисване в гореща вода и поддържане на 65*С за един час. Отцеждане на водата и оставяне върху кърпа за половин час да поизсъхне. Изпичане с често разбъркване при температура 120-130*С до карамелизиране на вътрешността. За съжаление нямам снимка, за да ви ориентирам за степента на изпичане - бледокафяв отвън, средно карамелен отвътре.
Озахаряване:
- смесване 2,5:1 и поддържане на 66-64*С за 60'
- повишаване на температурата до 72*С с доливане на вряща вода и поддържане 20'
- загряване до 78*С за промиване
Добив - 36 литра на 14*В (изхвърлих 2-2,5 литра на 2-3*В, нямаше къде да го събера).
Охмеляване:
- 15гр Амарило и 35гр Сентениал за 25'
- 3гр мъх за 20'
- 35гр Амарило и 15гр Сентениал за 15'
- 50гр Амарило и 50гр Сентениал при изключване на нагревателя (отчитам +2 минути - времето за пренасяне на казана до банята и започване на охлаждането)
- Още 50гр Амарило и 50гр Сентениал за сухо охмеляване - 6 дни
След варенето и прецеждането, без да се старая да изцедя всичко от утайките (и без това ферментора ми не можеше да събере всичко) изкарах около 28 литра на 17,5*В. 27 влязоха във ферментора, 1 замразих за газирането.
Засяване с 1,5 дози С-04 след рехидратиране и леко стартиране.
Ферментация на 17-20*C
Газиране с 6гр/л бяла захар (забравих, че съм замразил мъст).
Второ място на Black Rhombus.
OG - 17,5*B
FG - 4,8*B
IBU 52
ABV 7%
Съставки:
2,8kg Pale ale
2,7kg Munich II
0,3kg Caramunich II
0,3kg Melanoid
0,5kg Caraamber
0,1kg Special W
0,5kg Rye malt
0,05kg препечен ечемик
Общо 7,25 кг зърно.
150gr Amarilo
150gr Centenial
3gr ирландски мъх
1,5 дози дрожди С-04
Карамелизиране на ръжения малц:
Накисване в гореща вода и поддържане на 65*С за един час. Отцеждане на водата и оставяне върху кърпа за половин час да поизсъхне. Изпичане с често разбъркване при температура 120-130*С до карамелизиране на вътрешността. За съжаление нямам снимка, за да ви ориентирам за степента на изпичане - бледокафяв отвън, средно карамелен отвътре.
Озахаряване:
- смесване 2,5:1 и поддържане на 66-64*С за 60'
- повишаване на температурата до 72*С с доливане на вряща вода и поддържане 20'
- загряване до 78*С за промиване
Добив - 36 литра на 14*В (изхвърлих 2-2,5 литра на 2-3*В, нямаше къде да го събера).
Охмеляване:
- 15гр Амарило и 35гр Сентениал за 25'
- 3гр мъх за 20'
- 35гр Амарило и 15гр Сентениал за 15'
- 50гр Амарило и 50гр Сентениал при изключване на нагревателя (отчитам +2 минути - времето за пренасяне на казана до банята и започване на охлаждането)
- Още 50гр Амарило и 50гр Сентениал за сухо охмеляване - 6 дни
След варенето и прецеждането, без да се старая да изцедя всичко от утайките (и без това ферментора ми не можеше да събере всичко) изкарах около 28 литра на 17,5*В. 27 влязоха във ферментора, 1 замразих за газирането.
Засяване с 1,5 дози С-04 след рехидратиране и леко стартиране.
Ферментация на 17-20*C
Газиране с 6гр/л бяла захар (забравих, че съм замразил мъст).
Второ място на Black Rhombus.