Страница 1 от 2

Christmas brew

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2016, 13:27
от dr_slavov
Идеята беше за високоалкохолна и плътно тяло коледна бира с подправки характерни за сезона. Цветните малцове са подбирани да дадат карамелен вкус и аромат без да се стига до препечено.
Начална плътност OG: 15P
Крайна плътност FG: 2,9P
Алкохол: 6,7%
Цвят: 14,1 SRM
Горчивина: 28,3 IBU

Малц:
Pale Ale (Гръцки) - 4кг
Caramunich II - 0.45кг
Carared - 0.45кг
Special W - 0.15кг

Хмел:
East Kent Goldings (5%) - 45гр/60мин
East Kent Goldings (5%) - 15гр/15мин

Добавки: всичките за 10 мин.
Портокалови кори (нарязани на ленти) 100гр
Джинджифил (пресен корен) на кубчета 30гр
Канела кора (начукана в хаванче на парчета по 1см) 10гр
Карамфил 7 иглички

Еднотемпературно озахаряване на 67С.
Дрожди:
Nottingham - промити от предходна варка (250мл кал)
Ферментация при 16,5С
Бутилирана със 6гр/л захар

Какво бих променил при следваща варка:
-Бирата може да понесе по голям % на цветни малцове. Добавените аромати искат още малк карамел.
-Озахаряване на 68+, съответно за да достигне желания алкохол добавяне на захар. Тук много добре би паснала Candi sugar, но цената и в brouwland ми се видя височка.
-Двойна доза на джинджифила. Може би защото е пресен почти се загуби като аромат.

Re: Christmas brew

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2016, 13:41
от Martin
За следващият път бих ти предложил повече джинджифил, и то настърган. Също така дрожди Т-58, и ферментация на около 20-22 градуса.

Re: Christmas brew

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2016, 14:05
от dr_slavov
Обмислях вариянта за белгийски тип дрожди, но реших, че ще станат много ароматите и вкусовете и в край на сметка може да се получи не добре балансирана бира. Затова избрах Нотингам.

Re: Christmas brew

МнениеПубликувано на: 26 Дек 2016, 00:06
от Ico
IMG_1517.JPG
Като заговорихме за candy sugar, днес спретнах едни 300 гр. и изобщо не е "врътня".
Три части захар, една част вода. Размесваш и слагаш на котлона. Като се стопи захарта, добавяш 1/3 чаена лъжичка "лимонтозу" на 1кг. захар, загряваш до 125-130 градуса за 15 минути или докато ти хареса цвета. После качваш до 150 градуса, махаш от котлона и охлаждаш.
За 20 минути работа и още толкова за охлаждане.

Re: Christmas brew

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2016, 11:56
от Yaskata
А някакво инфо за готовата биричка??

Re: Christmas brew

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2016, 12:49
от Dave Lombardo
dr_slavov написа:...Тук много добре би паснала Candi sugar, но цената и в brouwland ми се видя височка.


Do It Yourself ;)

Re: Christmas brew

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2016, 13:24
от Martin
Не става Кендито така както го мислите. Трябва да е 100% от цвекло. С тая захар от магазина е повече ако не и цялата от тръстика.

Re: Christmas brew

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2016, 14:41
от Yaskata
а нещо такова може ли да се ползва?
http://titbg.com/product/234/petmez-ot- ... 350gr.html

(първия резултат от гугъл)

Re: Christmas brew

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2016, 14:54
от Dave Lombardo
Не зная дали става, но на тази цена по-добре си вземи истинска candy sugar от Browland

Re: Christmas brew

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2016, 18:45
от dr_slavov
Прочетох доста из нета за тази захар. Това което е описал Ico е карамелизация. При candi sugar процеса е "Maillard reaction". Накратко това е взаимодействие на аминокиселините и захарите при висока Т. Може да се получи и при захари добити от захарна тръстика, но при цвеклото аминокиселиния профил е по-благоприятен да се развият тези аромати (печен хляб, бисквити, печени ядки и т.н.)
Yaskata написа:А някакво инфо за готовата биричка??

Бират стана страхотна. Мъста имаше много силен аромат след варенето и честно казано се притесних малко. Но след ферментация и отлежаване 2 седмици стана страхотна. Ще я повторя догодина с една идея по-висока Т на озахаряване. Има нужда от малко повече тяло.