Страница 1 от 2

Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2016, 11:28
от Martin
Начална плътност (OG): 1.044 (°P): 11
Крайна плътност (FG): 1.008 (°P): 2
Алкохол (ABV): 4.70 %
Цвят (SRM): 29
Горчивина (IBU): 24

Малц:
61% -Smoked malt - 2,5кг
25% -Munich II - 1кг
7% -Caramunich II - 0,3кг
7% -Carafa II - 0,3кг

Хмел:
10гр - Styrian Dana (13% Alpha) @ 60мин
15гр - Saaz (3.6% Alpha) @ 10мин

Еднотемпературно озахаряване на 65°C за 60мин

Дрожди:
Nottingham ale - 11гр

Ферментация 20°C / 7 дни
Вторична 17°C / 7 дни

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2018, 12:36
от koftyto
Здравей,

Поръчах материали да тествам тази рецепта идният уикенд.
Питането ми е относно вторичната ферментация. Във вторичен съд ли трябва да преместя бирата или става дума за след бутилирането самите бутилки да са на 17 градуса 1 седмица?
И каква вода си ползвал със Софийската ще стане ли или трябва да се превари или тунингова?
Благодаря предварително исе извинявам , ако въпросът ми е по някакъв начин тъп :D

Чийрз!

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2018, 13:25
от MadButcher
Аз искам да ти обърна внимание на дрождите, които е дал автора на рецептата и температурата им не фарментация не трябва да е над 20градуса вътре в съда, за Нотингам специално, дават лоши последствия. Казвам го, защото е още топло и моята ферментира на 25 градуса в коридора, но с Mauri Brew ALE 514, а за Нотингам са множко. Нотингам работят добре и на 13градуса и дават чист профил, на тия температури и пушеното ще се усеща по-осезаемо. Това е моя съвет, пък автора на рецептата може да изрази съгласие или несъгласие или да ти даде допълнителни наскои.

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2018, 14:26
от Martin
Всъшност ферментацията може и по-ниска температура, да.
Това за вторичната не го гледай, отдавна не го практикувам. Просто бутилирай когато свърши ферментацията.

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2018, 14:59
от koftyto
Благодаря за бързите отговори!
Мисля, че ще се впиша в температурният диапазон :)
Ще споделя после как е протекъл процесът + резултат ;)

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2018, 18:56
от koftyto
Пичове, може би най-вкусното нещо, което съм пил :D
Процесът мина без проблем. Бирата ферментира на 18 градуса температура. Вкусът и ароматър са божествени! Задължително ще повторя!

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2018, 10:31
от MadButcher
Толкова ли е бяла пяната, като на снимката? Изглежда перфектно

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2018, 21:53
от koftyto
Първоначално, да. На снимката биричката е отлежала 7-8 дена. В момента е на
15-16 и пяната по-кафява. Но пък и вкусът и ароматът също са по-силно изразени. :) Абе, разкош!

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 22 Окт 2019, 09:11
от rapptor
Наистина уникална бира! Благодаря за страхотната рецепта, приятелю!
IMG_20191019_223347.jpg

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2020, 17:06
от wpw
Рецептата наистина е много добра. Един път я правих, стана супер. В неделя направих пак, около 22 литра.

Успешна година на всички.