Страница 1 от 2
Saison с черен пипер и лимон
Публикувано на:
20 Сеп 2016, 09:35
от Martin
Снощи забърках един бъркоч с някакви малцове които имах приготвени за дубел, но в последствие реших нещо различно да е. Ето и рецептата:
2.5кг Pils malt
2.5кг Abby malt
0,4кг Царевично брашно
Разбърках брашното в студена вода, и после го загрях до завиране. Смесих с малца и водата и ударих температура 64 градуса. Озахарявах 1ч30м докато падна температурата на 60гр, вдигнах до 78, прецедих и промих.
Варих 60мин със добавки:
15гр Магнум / 60мин
15гр 102/44 / 10мин
кората на 2 лимона и 1 лайм / 10мин
10гр черен пипер на зърна, леко натрошени / 10мин
Охлаждане и засяване с Belle Saison на 20гр около 21л / OG 1.054
В момента ферментира бурно при околна температура 24-25 градуса. Надявам се да стане добра, че една пълна канта да има за 8ми в София.
Re: Saison с черен пипер и лимон
Публикувано на:
02 Окт 2016, 11:22
от Martin
Привърши и е кегирана на 1.005. Не се усеща много пипера.
Re: Saison с черен пипер и лимон
Публикувано на:
02 Окт 2016, 23:18
от Foreigner
Мая е експерт по пипера. Особено по розовия. Иначе на 8-ми съм от първите на опашката, че ми звучи повече от интересно този "бъркоч".
Re: Saison с черен пипер и лимон
Публикувано на:
09 Окт 2016, 20:11
от Martin
Мисля че сезончето се хареса. Планирам да го повторя.
Re: Saison с черен пипер и лимон
Публикувано на:
12 Окт 2016, 13:50
от Yaskata
А какво стана с лимоните? усетиха ли се (сигурно съм ти пробвал бирата на 8ми, но хич не си сполням
)
Питам, защото и аз правя опити с цитрусни, за сега не много успешни.
Мая предложи друг вариант - корите се киснат в съвсем малко спирт, за една нощ, той може да извлече етеричните масла, докато водата - не
Re: Saison с черен пипер и лимон
Публикувано на:
14 Окт 2016, 18:51
от mayosha
Мая предложи друг вариант - корите се киснат в съвсем малко спирт, за една нощ, той може да извлече етеричните масла, докато водата - не
Това с кисненето в спирт го правих за розовия пипер – 2-3 дни в бурканче с водка (колкото да покрие пипера).
За цитрусите бих предложила комбиниран вариант – една порция кори добавена в края на варенето, и една накисната във водка, която да се добави при вторична ферментация (като сухо охмеляване). Мисля, че принципа за извличане на аромата от цитрусите е подобен на извличане на аромата от хмела. Ако се не лъжа, при сухото охмеляване ароматните съединения на хмела се разтварят в алкохола произведен от дрождите. Чудно дали може да се направи сухо охмеляване на безалкохолна напитка, трябва да пробвам да накисна малко хмел във вода
Re: Saison с черен пипер и лимон
Публикувано на:
03 Апр 2017, 15:25
от Martin
3тата варка на тази рецепта, малко поизменена заема 2ро място в Белгийски на конкурса на 1ви април.
Re: Saison с черен пипер и лимон
Публикувано на:
03 Апр 2017, 20:24
от SDS
Аз ти казах, че сайсона е много добър
Re: Saison с черен пипер и лимон
Публикувано на:
25 Апр 2017, 11:51
от knasfas
Здравей,
Каква е идеята на царевичното брашно? Ако го пропусна, има ли смисъл на негово място да заложа трети вид малц или да карам само с двата, които си посочил?
Благодаря
Re: Saison с черен пипер и лимон
Публикувано на:
25 Апр 2017, 12:10
от Martin
Правил съм и без царевицата, не се получава същото. Можеш примерно да сложиш захар вместо царевицата, или да пробваш само с малцовте.
Също така мисля че може да поеме още лимонов аромат. Мисля да пробвам следващият път да си подкиселя водата със сока от лимоните които ще им стържа кората.