Белгийски ейл!
Публикувано на: 07 Авг 2016, 10:59
Здравейте, вчера варихме с Дамян (damyan_rm ) у нас нещо, което трябва да стане белгийски ейл, но ще видим в крайна сметка какво ще се получи. Никакви подправки няма да се ползват, ще се разчита на хмеловете и дрождите. Директно копирам бележките на Дамян от вчера, които са достатъчно описателни, относно каква я сътворихме
6.VIII.2016
- 5кг Пейл малц - гръцки
- 1кг Аби малц
- 0.2 кг Special W
- накисване с 18.5л на 74', маша се стабилизира на 64.3' (12:20)
В 12:25 - подготовка на дрождите (18.5г Т58) в 200мл, 13'Вх разтвор на бяла захар
- бъркане на 20' (12:40) маша е все още на 64'
Подготовка на хмеловете за 30ИБУ (за 36л бойл и 28л на 12'Вх бира във ферментора
- 60' 15г Амарило 9.6А
- 15' 14г Амарило 9.6А
- 5' 15г Голдинг 4.2А
- 5' 45г Kаскейд на листа 8.2А
- 15' Ирландски мъх
- бъркане на 40' (13:00) (маша е на 63')
- 13:20 Йодна проба и начало на "душевни терзания" щото премерихме 18'Вх вместо очакваните 21-23 ...
- 13:30 добавяне на 8л вода на 95' за пауза на 72'
13:45 промиване с допълнителни 16 литра на батчове ( източваме, добавяме чакаме 2-3мин и пак)
около 14:20 - край на "душевните терзания " - липсващата захар е открита при 2-рия изплакващ батч ... останала затворена в плътно набитите трици по време на началното източване
15:00 завират ~37л на 10.5'Вх
15:30 60' хмелове
16:15 15' хмелове + ирландски мъх
16:25 5' хмелове
16:30 спираме варенето
16:40 серпентина
17:40 начало на прецеждане
Някъде между 18:40 и 19:00 ферментора е зареден с малко над 30л на 12.5'Вх и е посят с Т58
Чистене ...
Така, сега малко коментари от мен относно бирата:
Бистротата преди ферментация е много добра, това според мен се дължи на доброто промиване и на Каскейта на листа, който обра голяма част от белтъците. Ароматът е много добър, ИБУ-то го оценявам на до 25, защото получихме по-голямо количество от предвиденото, на малко повече Плато (това говори много добре за ефективността). Цвета е точно желаният и търсен от нас светъл Амбър, който след бутилиране и отлежаване, би следвало да изсветлее още. В момента бирата ферментира на 24 гр. външна температура в мазето, като на 2-рия час от посяването на дрождите забълбука клапана! В момента 15-16 часа след засяването бурната ферментация е в разгара си. Предвидили сме сухо охмеляване с около 45 гр. Каскейт на листа и 15 гр. Голдинг на Пелети. Хмелът за сухото ще бъде добавен след приключването на бурната ферментация. Някои биха казали, че това не е типична белгийска бира, предвид това, че няма пшеница, подправки и т.н., но ние ще разчитаме на пиперливия вкус на Т58 (особено при тези температури на ферментация), ароматът на хмеловете и бисквитеният вкус на Аби малцът! За първи път имах възможност да си сверя в реално време хидрометъра с рефрактометър, като резултатът беше идентичен 12,5 Брикс по рефрактометър и 1050 SG по хидрометър, което е точно 12,5 Плато!
P.S. Ето снимка преди ферментацията, да се добие представа за цвета!
6.VIII.2016
- 5кг Пейл малц - гръцки
- 1кг Аби малц
- 0.2 кг Special W
- накисване с 18.5л на 74', маша се стабилизира на 64.3' (12:20)
В 12:25 - подготовка на дрождите (18.5г Т58) в 200мл, 13'Вх разтвор на бяла захар
- бъркане на 20' (12:40) маша е все още на 64'
Подготовка на хмеловете за 30ИБУ (за 36л бойл и 28л на 12'Вх бира във ферментора
- 60' 15г Амарило 9.6А
- 15' 14г Амарило 9.6А
- 5' 15г Голдинг 4.2А
- 5' 45г Kаскейд на листа 8.2А
- 15' Ирландски мъх
- бъркане на 40' (13:00) (маша е на 63')
- 13:20 Йодна проба и начало на "душевни терзания" щото премерихме 18'Вх вместо очакваните 21-23 ...
- 13:30 добавяне на 8л вода на 95' за пауза на 72'
13:45 промиване с допълнителни 16 литра на батчове ( източваме, добавяме чакаме 2-3мин и пак)
около 14:20 - край на "душевните терзания " - липсващата захар е открита при 2-рия изплакващ батч ... останала затворена в плътно набитите трици по време на началното източване
15:00 завират ~37л на 10.5'Вх
15:30 60' хмелове
16:15 15' хмелове + ирландски мъх
16:25 5' хмелове
16:30 спираме варенето
16:40 серпентина
17:40 начало на прецеждане
Някъде между 18:40 и 19:00 ферментора е зареден с малко над 30л на 12.5'Вх и е посят с Т58
Чистене ...
Така, сега малко коментари от мен относно бирата:
Бистротата преди ферментация е много добра, това според мен се дължи на доброто промиване и на Каскейта на листа, който обра голяма част от белтъците. Ароматът е много добър, ИБУ-то го оценявам на до 25, защото получихме по-голямо количество от предвиденото, на малко повече Плато (това говори много добре за ефективността). Цвета е точно желаният и търсен от нас светъл Амбър, който след бутилиране и отлежаване, би следвало да изсветлее още. В момента бирата ферментира на 24 гр. външна температура в мазето, като на 2-рия час от посяването на дрождите забълбука клапана! В момента 15-16 часа след засяването бурната ферментация е в разгара си. Предвидили сме сухо охмеляване с около 45 гр. Каскейт на листа и 15 гр. Голдинг на Пелети. Хмелът за сухото ще бъде добавен след приключването на бурната ферментация. Някои биха казали, че това не е типична белгийска бира, предвид това, че няма пшеница, подправки и т.н., но ние ще разчитаме на пиперливия вкус на Т58 (особено при тези температури на ферментация), ароматът на хмеловете и бисквитеният вкус на Аби малцът! За първи път имах възможност да си сверя в реално време хидрометъра с рефрактометър, като резултатът беше идентичен 12,5 Брикс по рефрактометър и 1050 SG по хидрометър, което е точно 12,5 Плато!
P.S. Ето снимка преди ферментацията, да се добие представа за цвета!