Страница 1 от 1

A-З-Бира

МнениеПубликувано на: 23 Май 2016, 21:21
от victoryvt
На 24-ти май 2013 г. (преди 3 г.) тримата с Темелко и Дидо Гларуса се събрахме и варихме заедно (в Черногорово - Меката на домашното пивоварство) една нестандартна (тогава) I.P.A. - Red IPA
Нарекохме я - А-З-Бира (от Азбука)
Имаме и снимки с нарочно направени за събитието тениски.
Няма да пресъздавам тогавашния пивоварен процес, тъй като употребата на готов от преди това вайцен беше значителна и някои моменти ни се губят и на тримата.
Та, на тази светла дата и аз утре ще варна една реплика на азбучната бира, малко в стил по-скоро сесийна IPA , клоняща към червенеещ се амбър ейл, разбира се със сухо охмеляване.
Материалите са подготвени вече и чакат първи петли.

1. Светъл малц (ще ползвам пилс, защото пейла е по-ценен за продажба :) ) 85%
2. Караред - 10%
3. Карарома - 5%
-----------------------
Вече ги смлях с помощта на леко овлажняване. Люспите изглеждат цели, другото е както си е стандартно.

Ще търся плътност около 13-14% Плато.
Охмеляването ще е до 45-50 IBU.

1. Нъгет около 1гр./л за 80 мин.
2. Центениъл 0.5гр/л за 15 мин.
3. Центениъл 0.5гр/л за 10 мин.
4. Центениъл 0.5гр./л. за 5мин.
5. Сухо охмеляване с Центениъл 1.5гр./л.

Дрожди US-05, ферментация на около 20-22 гр. при околна темп.17.
Газировка - с налягане (принудителна, форс, морс ...)

За избистряне ще използвам само ирландски мъх и студ.

Re: A-З-Бира

МнениеПубликувано на: 23 Май 2016, 21:28
от mirix
И аз утре мисля да варна една Аз Бучна IPA. Ще си мерим букварите после. :shock:

Re: A-З-Бира

МнениеПубликувано на: 24 Май 2016, 09:43
от Martin
Уф ... хората почиват и варят. А аз опъвам каиша на работа.

Това 14 плато не изглежда много сесийно. Направо я виждам сингъл хоп ИПА.

Re: A-З-Бира

МнениеПубликувано на: 24 Май 2016, 16:33
от victoryvt
13 % излезе екстракта.
Ще определим стила след ферментацията :)

Re: A-З-Бира

МнениеПубликувано на: 24 Май 2016, 20:56
от mirix
Калъв съвпадък и аз изкарах ма 13%. Само лъдето забравих 2 доза ароматен хмел и я сложих при охлаждането на около 50-60 гр. Кахъри както винаги с промиването, но финалното прецеждане е шампионско както винаги.

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Re: A-З-Бира

МнениеПубликувано на: 25 Май 2016, 09:08
от victoryvt
Тез ръце миеш ли ги преди "употреба" , че да не се чудим после от какво е заразата ?
Аз пълня бидона директно от чучурката на казана през помпа, маркуч и бидона. Няма по пътя си никакъв достъп до ръце, крака, чорапи и т.н.
После пак с помпата пълня кеговете, които предварително са подготвени с вкаран ЦО2 на дъното без да има достъп на кислород или преливане.

(между кода и затварящия таг на тубата имаше интервал и затова не ти тръгваше клипа)

Re: A-З-Бира

МнениеПубликувано на: 25 Май 2016, 12:35
от mirix
Като измия ръцете в йодната вода където е бил накиснат тензуха и се занимавам само с цедкане, другия от групата само премъква кофите в мазето.