A-З-Бира
Публикувано на: 23 Май 2016, 21:21
На 24-ти май 2013 г. (преди 3 г.) тримата с Темелко и Дидо Гларуса се събрахме и варихме заедно (в Черногорово - Меката на домашното пивоварство) една нестандартна (тогава) I.P.A. - Red IPA
Нарекохме я - А-З-Бира (от Азбука)
Имаме и снимки с нарочно направени за събитието тениски.
Няма да пресъздавам тогавашния пивоварен процес, тъй като употребата на готов от преди това вайцен беше значителна и някои моменти ни се губят и на тримата.
Та, на тази светла дата и аз утре ще варна една реплика на азбучната бира, малко в стил по-скоро сесийна IPA , клоняща към червенеещ се амбър ейл, разбира се със сухо охмеляване.
Материалите са подготвени вече и чакат първи петли.
1. Светъл малц (ще ползвам пилс, защото пейла е по-ценен за продажба ) 85%
2. Караред - 10%
3. Карарома - 5%
-----------------------
Вече ги смлях с помощта на леко овлажняване. Люспите изглеждат цели, другото е както си е стандартно.
Ще търся плътност около 13-14% Плато.
Охмеляването ще е до 45-50 IBU.
1. Нъгет около 1гр./л за 80 мин.
2. Центениъл 0.5гр/л за 15 мин.
3. Центениъл 0.5гр/л за 10 мин.
4. Центениъл 0.5гр./л. за 5мин.
5. Сухо охмеляване с Центениъл 1.5гр./л.
Дрожди US-05, ферментация на около 20-22 гр. при околна темп.17.
Газировка - с налягане (принудителна, форс, морс ...)
За избистряне ще използвам само ирландски мъх и студ.
Нарекохме я - А-З-Бира (от Азбука)
Имаме и снимки с нарочно направени за събитието тениски.
Няма да пресъздавам тогавашния пивоварен процес, тъй като употребата на готов от преди това вайцен беше значителна и някои моменти ни се губят и на тримата.
Та, на тази светла дата и аз утре ще варна една реплика на азбучната бира, малко в стил по-скоро сесийна IPA , клоняща към червенеещ се амбър ейл, разбира се със сухо охмеляване.
Материалите са подготвени вече и чакат първи петли.
1. Светъл малц (ще ползвам пилс, защото пейла е по-ценен за продажба ) 85%
2. Караред - 10%
3. Карарома - 5%
-----------------------
Вече ги смлях с помощта на леко овлажняване. Люспите изглеждат цели, другото е както си е стандартно.
Ще търся плътност около 13-14% Плато.
Охмеляването ще е до 45-50 IBU.
1. Нъгет около 1гр./л за 80 мин.
2. Центениъл 0.5гр/л за 15 мин.
3. Центениъл 0.5гр/л за 10 мин.
4. Центениъл 0.5гр./л. за 5мин.
5. Сухо охмеляване с Центениъл 1.5гр./л.
Дрожди US-05, ферментация на около 20-22 гр. при околна темп.17.
Газировка - с налягане (принудителна, форс, морс ...)
За избистряне ще използвам само ирландски мъх и студ.