Страница 1 от 1

Rye IPA

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 20:28
от Martin
Ето това забърках в събота:

Пейл ейл - 3кг
Ръжен - 1кг
Карапилс - 600гр
Караамбър - 300гр
Караарома - 100гр

Озахаряване 60мин на 65градуса
Добавки на водата общо 4гр лимонена киселина и 3гр гипс.

Хмел:
Styrian Dana - 25гр - 60мин
Challanger - 15гр - 30мин
Styrian Golding - 10гр - 10мин

Захарност при заквасване с US-05 стартер - 1.056 / 14Р
Количество 20л

Сега тука малко уточнения. Първо ферментатора ми е малък, така че полученото количество (20л) беше много, защото имах забъркан 2л стартер от предния ден от дъното на предната IPA. Така че извадих 2л и ги замразих, ще ги ползвам при бутилиране.
Хмела също не изчислих за трите планирани варки - 2х IPA и един Стаут и се оказах с 15ина грама Styrian Golding за сухо охмеляване. Колегата SDS ще ми услужи със 10гр Citra, само че за мисля да разделя бирата на 2х 10л и на едната да сложа голдинга а на другата цитрата.
В момента премерих на 5ият ден плътността е 1.014, така че утре ще местя на студено и ще слагам хмела.

Проблема ми е после за бутилирането дали няма да дойде много тея 2л замразена мъст на 15Р?

Re: Rye IPA и от мене

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 20:47
от SDS
Кога се добавя хмела за сухо охмеляване в началото на ферментацията или сед дни както си направил ти?

Re: Rye IPA и от мене

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2015, 20:57
от Martin
Когато спре бурната ферментация, към 3ти до 7ми ден, аз откалявам, местя в друг ферментатор и слагам чорапа дето съм го откраднал от жената пълен с хмел и със стъклено топче за тежест.

Re: Rye IPA и от мене

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2015, 09:06
от bojo
Да не стане грешка при сметките на захарността за карбонизация - плътност 1.056 не е 15Р, а 13.8Р

Re: Rye IPA и от мене

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2015, 09:11
от Martin
Да моя грешка. 14Р е.

Re: Rye IPA

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2019, 16:03
от koftyto
Колега, решил съм да забъркам по твоята рецепта следващият уикенд.
Не мога да разбера обаче грамажа на хмела за сухото охмеляване.
Аз няма да отклонявам в няколко ферментатора всичко ще е на едно място.
Колко грама Styrian и колко грама citra ще ме посъветваш да използвам за сухото?
По мой сметки ще приключа с ~20л. бира във ферментаторът.
Благодаря предварително!
Cheers!

Re: Rye IPA

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2019, 09:46
от Martin
Само Styrian Golding 40-60 грама за 20л и толкова.
Ако имаш бутни и Challanger, но не слагай цитра.

Re: Rye IPA

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2019, 18:43
от koftyto
Чудно! Благодаря за отговорът :)