Идеята беше за високоалкохолна и плътно тяло коледна бира с подправки характерни за сезона. Цветните малцове са подбирани да дадат карамелен вкус и аромат без да се стига до препечено.
Начална плътност OG: 15P
Крайна плътност FG: 2,9P
Алкохол: 6,7%
Цвят: 14,1 SRM
Горчивина: 28,3 IBU
Малц:
Pale Ale (Гръцки) - 4кг
Caramunich II - 0.45кг
Carared - 0.45кг
Special W - 0.15кг
Хмел:
East Kent Goldings (5%) - 45гр/60мин
East Kent Goldings (5%) - 15гр/15мин
Добавки: всичките за 10 мин.
Портокалови кори (нарязани на ленти) 100гр
Джинджифил (пресен корен) на кубчета 30гр
Канела кора (начукана в хаванче на парчета по 1см) 10гр
Карамфил 7 иглички
Еднотемпературно озахаряване на 67С.
Дрожди:
Nottingham - промити от предходна варка (250мл кал)
Ферментация при 16,5С
Бутилирана със 6гр/л захар
Какво бих променил при следваща варка:
-Бирата може да понесе по голям % на цветни малцове. Добавените аромати искат още малк карамел.
-Озахаряване на 68+, съответно за да достигне желания алкохол добавяне на захар. Тук много добре би паснала Candi sugar, но цената и в brouwland ми се видя височка.
-Двойна доза на джинджифила. Може би защото е пресен почти се загуби като аромат.