ДОМАШНА БИРУНКА - Нашенско пиво

Модератор: Martin

ДОМАШНА БИРУНКА - Нашенско пиво

Мнениеот Pando27 » 24 Апр 2017, 15:34

Здравейте ,баш майстори и специалисти!

Като ви прочета рецептите освен комплекс от невежество си получавам и "тикове" на скулите...

Сигурно са много добри и хубави бирите ,които сте направили по тях ,но за редовия "смукач" като мен бирата освен за наслада е и за пиене, разбира се докато има.

Та моята рецептичка е проста ,но за "умни хора"

Нашенско Светло пиво с прекрасен аромат и табиетлийска пяна :D

Необходими продукти /материали/ :

1. 3-3,5 кг. светъл малц по вкус дето се казва,
2. хмел на гранулки или какъвто имате под ръка около 10-15г. общо,
3. вода изворна,преварена или от чешмата за начало 15л. и след това за промивката 10-12л. (10.5 за озахаряването, 13 за промиването)
4. тендера или казан от поне 25-30л., (и 20л. става - вътре се очаква да има 18-19л. преди варката, след нея 15-16л.)
5. тензух около 1-1,2м. и
6. дрожди -10-11гр. по избор за горна ферментация

Технология :

1. Сипвам в казанчето или тендерката 15л. вода и я грея до към 40-45гр.- 15-20 минути, (10.5л. и водата на 70гр.)
2. намокрям тензуха който преди това съм поставил на дъното на тенджерката я дървени щишове ,я една решетка метална ,за да не залепне тензуха за него ,хващам тензуха с 4-5 щипки за ръба на тенджерата да е във водата и насипвам малца като леко бъркам с шпатула или дървена лъжица с цел да го навлажня и потопя към дъното,
3. вдигам температурата на 65-67гр. като лека разбърквам за около 20-25мин., (фиксира се температура на озахаряване 65гр. за 35-40 мин.)
4. вдигам температурата на 68-72 гр. за около 15-20 мин., (втората температурна пауза е на точно 72гр. за 10-15 мин.)
5. правя йодната проба и при нужда доварвам още 10-15 мин./ до сега не ми се е налагало/,
6.вдигат температурата на 78гр. за 10-15 минути,
7. вадя тензуха с малца и го слагам в сито за брашно над една кофа като го разтварям и разнасям равномерно да образува слой и започвам да наливам през него с кана от 1л. първоначално докато прелея цялата вода от варенето през него ,а след това преливам през него и предварително нагрятата вода за промивка около 10-12 л. като преминалото през малца и ситото количество отново връщам в тенджерата за варене,
8. почвам варене на 100 гр. и без капак за 90 минути като в първите 10-12мин. слагам около 5гр. хмел, на 60мин. слагам още 5гр.хмер и на 80-85 минута слагам останалите 5гр. хмел. / При варенето и охмеляването периодично се разбърква матреала и му се "бае" :D (баят вещиците, хмел за вгорчаване в началото на варката - 15гр. ако е с 10% алфа, ако е с повече - по малко грамаж и обратно, за ароматизация в края на варката - за 5 мин. преди края още от 0 до колкото пари ви се дават хмел с ароматни характеристики, да речем още 15 гр. ароматичен хмел, той за 5 мин. не може да вдигне горчивината)

9. След края на процеса от варене изключвам котлона и пускам пароуловителя за 10-15 минути като слагам леко капака ,че да има пролука с ръба на тенджерата. (това не мога да го разбера)
10. затварям плътно капака след това и оставям да се охлади за 4-6ч. материала / след около 4-6 и малко часа температурата е спаднала до около 25-30 гр. и наливам във ферментатори 3 бр. като посявам отгоре дрождите / по 1 чаена лъжичка на туба/ ,затварям с капачка и ги разклащам./ Обикновенно процесът на ферментация започва в първите 5-8 часа ,а ако не започне се разклаща здраво тубата и при нужда се посипва още 1 ч. лъжичка дрожди. (Охлаждане от самосебе си за толкова часове е безмислена история, а и няма да пресече добре студените утайки, но като за първи път може. По-добре да се помисли за серпентина или поне водна баня. Дозата дрожди е 11 гр. за 20л. но и на 15 да се сложи не е проблем. Ферментацията започва от 8 до 24 часа, макар че има и дрожди с още по-бавен старт. Температурата трябва да е подходяща за съответния щам дрожди ! Приблизително около 20 градуса околна температура, даже може и по-ниска да се търси)

11. Ферментира на леко отвити капачки ,за да се чува "свистенето" от отделяния газ ,но да не влиза въздух до 6-7 дни, (а най-добре с воден клапан)
12. Бутилиране с прецеждане през цедка и марля с фуния на ферментиралата бира като на всяка бутилка се слага по 1 ч.лъжичка захар и се затваря с капачка и затварачка, (дозата е 7 гр./литър или 3.5гр. на бутилка. Ако ще се дозира на всяка бутилка, не знам кой би измерил точно 3.5 гр. По-добре е да се дозира на общо количество млада бира - в случая за 15л. е 105 грама)
13. Отлежаване на бутилките в кашон или на тъмно място на около 18-22 гр. температура за 6-7 дни,
14. охлаждане в хладилник или хладилна витринка като моята за около 6-7 дни и се почва...

До сега "няма празно" и не е чак толкова сложно... :D

Наздраве с удоволствие и мярка! 8-) :D


АДМИН : Вмесох малко корекции с червено, та както се казва "Да нИ сЪ излагамИ прид чуждИнцитИ."
Прикачени файлове
Снимка0169.jpg
"Веществено доказателство" от първата ми варка...
Начинаещ ,но с мерак вече с 6 варки от общо 110л бирунка.
Pando27
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 24 Апр 2017, 11:56

Re: ДОМАШНА БИРУНКА - Нашенско пиво

Мнениеот ultrashock » 25 Апр 2017, 11:48

BIAB значи :) Не е ли малко тази вода за промиване, обикновено количеството клони към 1:3:4 (малц, озаряване, промиване)?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: ДОМАШНА БИРУНКА - Нашенско пиво

Мнениеот Pando27 » 25 Апр 2017, 12:13

Де да знам ,че нали съм още аджамия! :D

Гледам ,че стана пивото и си го локнахме ,а още не е узряла 2-та му реколта. Обаче съм се изхитрил и завъртях и 3-та варка та да има за резерва ,че се е отворила една "нужда" около св.Георги :lol:
Начинаещ ,но с мерак вече с 6 варки от общо 110л бирунка.
Pando27
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 24 Апр 2017, 11:56


Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron