Страница 1 от 2

.

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2017, 20:26
от balabanoff
.

Re: Хмел, див

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2017, 22:18
от 5th-hokage
:) бе то хубаво го продаваш, но ... как е сушен? как е съхраняван? и т.н.
Иначе дивака си е хубаво нещо .... но много отива от него - аз тази година брах див от Панчарево .. сложих 500г на 20 литрова варка - стана страхотен стаут, който свърши отдавна. Донесоха ми и кило див от Велинград - 350 г за 20 литрова варка - доста приличен амбър стана с него. Та много трудно ще успееш да продадеш дивак .. а и колко пари ще му вземеш?

Re: Хмел, див

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2017, 11:32
от MadButcher
Понятията "див" и "сорт" колкото и да са ми елементарни познанията по растениевъдство, някак и не ми се вързват. Див хмел има навсякъде. Даже тук до службата ми има един, който не бях и забелязал, колегата ми обърна внимание, но не ми хареса. Аз накарах баща ми да спаси на вилата един корен, щото го беше да го чисти подкарал на общо основание. Доста добър аромат имаше, но така и не го ползвах тая година. Иначе бабите ни са ползвали хмел при замесване на квасен хляб. Интересен въпроса какви пари мислиш да изкараш от него?

Re: Хмел, див

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2017, 12:14
от balabanoff
.

Re: Хмел, див

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2017, 15:39
от dr_slavov
Като не става въпрос за пари, защо не го подаряваш? Оценката на труда за сушене е твое субективно виждане което не кореспондира с качеството на същото.
При положение, че в http://beer-bg.com има чешки и немски хмелове за по 60лв кг, не виждам кой ще даде 15 лв за див. С неизвестни нива на алфа киселини и аромати. И то от човек регистриран преди една седмица във форума с неясни пивоварни умения.

.

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2017, 23:01
от balabanoff
.

Re: Хмел, див

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 09:04
от mirix
Колега просто ти обясняват, че не знаеш никакви параметри и аромат.
Как ще си пресметнат колко хмел да сложат? С какви алфа киселини е?
Аромата му ако е тревист, какво става? Варката в канала или ще се пие години?

Re: Хмел, див

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 09:23
от ultrashock
Хубаво е този хмел да се пробва в няколко варки, за да стане горе долу ясно за какво става въпрос, след това може да се подарява, продава и каквото ти е на сърце.

Re: Хмел, див

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 09:41
от ALL_ON
Има и друг вариант. Правите си едно чайче от дивия хмел, пиете и ако Ви хареса аромата - ползвате. Другия вариант е само за горчивина, слагате голямо количество в бирата и това е :)

Re: Хмел, див

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2017, 10:40
от mirix
Аз съм правил с див хмел. Аромата беше подобен на фюгълс, но с течение на времето аромата на прясно окосена трева се засили и не се връзваше много.