Страница 1 от 1

Контролери за варене на бира

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2013, 14:54
от decho3
Контролер за варене на бира - техническо описание виж **********************

video ******************

Re: Контролери за варене на бира

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2013, 17:52
от cervesa
Мястотона този пост не е тук.Ако искат търговците да публикуват тук да го направят по редния за това начин срещу заплащане!

Re: Контролери за варене на бира

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2013, 09:52
от victoryvt
Ай стига с тез "контролери" !
Хванали сте да преведете и то не много точно някой чужда схема, голяма работа ...
Той контролера лесен, ами въпросът е какво ще контролира - съдовете, принципа им на загряване и т.н. и т.н.
И не на последно място - важно е задкомпютърното устройство - т.е. човекът пивовар.

И още нещо - който желае да се рекламира тук, добре е дошъл, но нека първо направи едно дарение на АДПБ.
Както правим ние с бай Темелко Пампов и други.
Тъй че - първо трия линковете, после - според отсрещната страна.

Ако някой желае да сподели знания и чертежи, схеми, принцип на действие и т.н. е добре дошъл да поства, но за комерсиални продукти си има начин - първо се пита, после се решава какво, как, кога, къде ...

Re: Контролери за варене на бира

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2013, 10:57
от decho3
Благодаря за "подкрепата".
Аз съм конструктора на този контролер. Изработил съм само една бройка.
Изделието е уникално за световната практика на домашно варене на бира.
Ако откриете от коя фирма е копирано или преведено, кажете ми.

Дечо Георгиев (пенсионер 70 г.)

Re: Контролери за варене на бира

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2013, 13:04
от victoryvt
Нищо уникално няма в това "изделие". Термоконтрол на различни температури с микропроцесорен контролер.
Иначе изглежда много добре, професионално почти.
Само че :
1. За каква варилна инсталация е - с колко съда, с какъв принцип на действие - инфузионен или декокционен ?
2. Как ще става прецеждането и с какъв дебит , че да захрани помпата, която е каква ?
3. Съдовете с какви обеми ще са, нагревателите какво ще греят - потока през рециркулационната помпа, или директно майша в казана и как ще се предпази последния от загаряне, каква е разликата в температурата при подгряване - ако е загряване на потока през помпата.
4. Някой ще бърка ли майша или само на рециркулация ще я караме ?

Подобни системи с инфузионни паузи и рециркулация с помпа има много по света - напишете в гугъл RIMS Homebrew и ще видите какво става.
Някои са с подобни контролери, други само с опростен термоконтрол чрез прост цифров терморегулатор с две температури - текуща и търсена.

По описанието което предлагате се вижда и откъде е взаимствана идеята :
Протеинова, малцова, озахарителна1 и озахарителна 2 паузи
ги има в описанието на Браумайстер - една прескъпа и с нищо неблестяща тенджера на фирмата Шпайдел.
Ето цитат от тяхното описание :
Белтъчна пауза.
Най-големите белтъчни молекули на малца се разцепват на по-малки по време на белтъчната
пауза. Белтъчната пауза е важна не само за получаването на бистра бира и плътен вкус, но и за
хубавата пяна и способността да се газира. Температурата е прибл. 52°C и паузата е 5 до 20 минути в зависимост от рецептата.
Сега дисплеят показва режима (стъпката), зададената
температура, реалната температура и времето. При достигане на
зададената температура, времето на дисплея се променя и започва
обратно броене на оставащото време (мигащо) за тази фаза
(стъпка). Следващата фаза (стъпка) започва автоматично, като
дисплея отново показва съответните време и температура както
при фаза (стъпка) 1.

Малцова пауза
По време на малцовата пауза скорбялата се разгражда до ферментируеми захари с помощта на
други ензими, които се съдържат в малца. Тази фаза е особено важна за процеса ферментация и
за получаването на алкохол, защото през нея се получава основното количество захари.
Удължавайки тази фаза, ще позволим по-голямо количество захари да се разтворят в майша,
което ще доведе до получаването на по- силна бира. Съкращаването на тази фаза ще остави
повече декстрини в бирата и ще я направи по-плътна. (декстрините нямат вкус и няма да
променят вкуса, а само плътността).
Температурата е приблизително 63°C и ще се поддържа в продължение на 35 минути .
Както и в първа фаза, екрана показва съответните стойности. Целият следващ процес от стъпка 2 до стъпка 5
протича автоматично по идентичен начин. През тази и стр. 10 Speidel’s Braumeister
следващите фази помпата се изключва за кратко два пъти, което позволява пренареждане на
малца и по-добър рандеман. Капакът на уреда има за цел икономия на енергия.

Озахарителна пауза 1
Други съставки на нишестето се разграждат посредством активни молекули при тази
температура по време на третата фаза и се втечняват в пивната мъст. Температурата е
приблизително 73°C , а паузата е 35 минути .

Озахарителна пауза 2
Остатъчната скорбяла се озахарява по време на последната пауза като се получават основно не
ферментируеми екстракти, с което отново се постига по-голяма плътност (тяло) на бирата.
Пивната мъст се нагрява на 78°C
при непрекъсната работа на помпата. Паузата е между 10 и 20
минути
.
Можете да направите прост йоден тест за проверка за остатъчна скорбяла. Капнете
няколко капки от пивната мъст на бяла чиния и добавете йоден разтвор. Озахаряването е
приключило ако разтвора се оцвети червено - кафяво или жълто. Ако не е така и капките се
оцветят във виолетово черно, последната пауза трябва да се продължи. През тази пауза помпата
не спира с цел получаване на бистра пивна мъст


Само че техният продукт е цялостен и всички програмируеми параметри се изпълняват от цялата система, а не само от контролера на температурата.

Интересно ми е откъде у вас такъв интерес за автоматизация на пивоварството, при това за домашно пивоварство ?
Наясно ли сте с процесите, които искате да автоматизирате ?
И защо по немски тертип - Протеинова, малцова, озахарителна ... - ами ако домашният пивовар е решил да прави еднопаузно озахаряване ?
Както и да е, всеки си знае възможностите.
Но начинът за реклама не е този !

Re: Контролери за варене на бира

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2013, 13:36
от decho3
Аз не съм варил бира. Специалист съм по микропроцесори и софтуер от 40 години. Правилно сте разбрали откъде съм взел идеята (но не само от тях), не съм копирал тяхното изделие. Занимавах се с тази работа защото не е забранено и не ми се играе карти с другите пенсионери. Надявам се да не ме дадете на прокурор.

Поздрави
Дечо Георгиев

Re: Контролери за варене на бира

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2013, 13:51
от victoryvt
Няма лошо,
Сега даже ще Ви научим и да я варите със или без помощта на Вашия контролер.

controller.jpg

Между другото, PLC-то кое е , ако не е тайна ?
Прилича на МАК32, ама май не е.