Ментор

Купувам , продавам - за частни лица.
Нека всеки зададе точни параметри на стоката си, качи снимка, определи цена, даде координати за връзка.
Не се приема рекламиране на алкохолни продукти (вино,бира,ракия,и т.н.) !

Ментор

Мнениеот AtanasBozhkov » 20 Авг 2015, 23:52

Искам да попитам дали има някой тук, който има време и нерви като ресурс да помогне на един абсолютно начинаещ, но сериозно ентусиазиран? Предварително Благодаря! :)
AtanasBozhkov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 63
Регистриран на: 19 Авг 2015, 17:22

Re: Ментор

Мнениеот dakobow » 21 Авг 2015, 00:43

Сядаш и прочиташ абсолютно всичко във форума, после квото не ти е ясно питаш! Всички сме минали по този път, трябва да го извървиш и ти, поне сега има форум и къде да се чете, щото преди нямаше !!!
Поздрави и наздраве!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Ментор

Мнениеот martinmgm » 21 Авг 2015, 01:42

Вярно е!
Аз четох 1 месец форума и го минах поне 4-5 пъти от-до. Накрая беше малко мешавица в главта, но вече знаех какво точно трябва да търся като информация и си направих план за първата варка. Естествено първата е най-трудна и си е хаос в кухнята, но пък като стане бирата е много яко.

Във форума винаги ще ти отговорим, но все пак е добре да си наясно с процеса. В началото според мен е добре да си напаснеш оборудването като възможности. Имам в предвид тенджери, съд и сито за прецеждане (или направо лаутертюн), ферментатор с подходящят обем според възможностите на тенджерите и т.н. След това идва време за рецептата на първа варка. Пуснал съм тема с моята първа варка с обяснение какво оборудване съм ползвал точно с тази цел. За да е по-лесно на хора като теб да имат нужната информация. Всеки се е постарал да даде каквото може от първите си варки в детайли за да можем начинаещите да си преценяме възможностите.
Моят съвет е да помислиш първо върху това какво оборудване ти трябава. Прочети форума и рзгледай магазина. Ще се ориентираш за около седмица :).
Много важно е също така да имаш помещение с подходяща температура за ферментация ( около 18градуса за Ейл). В продтивен случай ще трябва да четеш и темите за това кака да се охлажда ферменатора по време на ферментацията за да не превишаваш много темепературата вътре, което би могло да съсипе целият труд който ще направиш.
Като цяло информацията е доста, но както казва колегата по-горе е достъпна за всеки. Според мен е задължителна за прочитане!
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Ментор

Мнениеот AtanasBozhkov » 21 Авг 2015, 10:37

Благодаря за бързите отговори. Чета, повярвайте ми, чета :)
AtanasBozhkov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 63
Регистриран на: 19 Авг 2015, 17:22

Re: Ментор

Мнениеот martinmgm » 28 Авг 2015, 01:32

Върви ли теорията?

Чакам първата варка в детайли ;)
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Ментор

Мнениеот AtanasBozhkov » 02 Фев 2016, 18:54

Направих първите две варки чак сега (!)
Нека сипя в чаша и ще пусна всичко щом е толкова интересно;)
AtanasBozhkov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 63
Регистриран на: 19 Авг 2015, 17:22

Re: Ментор

Мнениеот Yaskata » 03 Фев 2016, 16:09

Време беше - мислех че си се отказал
Браво за първите варки!
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Ментор

Мнениеот AtanasBozhkov » 03 Фев 2016, 16:57

Не се отказах, просто идеята си назря. Довечера ще бутилирам първата партида. Сигурно знаете как се чувствам :)
AtanasBozhkov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 63
Регистриран на: 19 Авг 2015, 17:22

Re: Ментор

Мнениеот 5th-hokage » 03 Фев 2016, 20:52

Можеш да споделиш снимки и от бутилирането :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Ментор

Мнениеот AtanasBozhkov » 04 Фев 2016, 00:24

IMG_20160203_201054.jpg
AtanasBozhkov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 63
Регистриран на: 19 Авг 2015, 17:22

Следваща

Назад към Борса

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron