Аз примерно, когато искам да преценя дадена бира дали ми харесва (и дали е по стила, ако го познавам) процедирам по следния начин:
- глеадм я на цвят: дали е кристална/прозрача/мътна, как е на светлина, как се държи утайката, ако има такава;
- пяната: ситни/едри балончета, пухкава ли е, колко време се задържа, дали оставя следи по чашата;
- аромат: за съжаление обонянието ми е слабо, но каквото хвана е добре дошло
- вкус: тук също не съм силен, но гледам дали има остри/натрапчиви вкусове, наситеност, плътност, пивкост, послевкус. Тези неща разбира се зависят от стила, който трябва да познаваш, за да оцениш коректно дадената бира, или най-добре да я дадеш на друг;
- газировка: силна/слаба/остра, вижда ли се по/в чашата или бирата е като чай
- и накрая любимото ми - "маутфил". Демек как ти се чуства, като общо устата. Ако ти се ще да мушнеш още два гълтока, значи бирата е супер!
Сигурно изпускам нещо, но аре стига тролкоз, че яко ожаднях и отивам до мазето