За оценяването: Това ще бъде оценяване на локално ниво. Т.е резултатите от него няма да са официални, по-скоро целта е всеки да даде мнение за бирата на свой колега, и е важно ако всеки да даде обективно мнение. Вярно е, че е важно бирата, която консумираме да се хареса най-вече на нас самите, но представете си, че консумираме окислена бира а дори не подозираме за това.. Пращаме мостра на конкурс с идеята, че това което сме пратили е нещо невероятно и получаваме резултат адекватен на оценка на оцет. Първо сме разочаровани - в оценителния лист някакъв съдия е написал, че бирата има аромат на "шери" и дава насоки как да го избегнем, но ние все още не разпознаваме "кофти" аромата в нашата бира...
Когато се дегустират мои бири на нашите сбирки, само Ицо и Мая споделят мнението си без да ма жалят . Това искам да избегнем. По-добре е всеки да бъде честен с пивоваря чиято бира опитва, така само ще станем по-добри и по-доволни от хобито си!
За страничните аромати: Всеки ще разпознае зараза, ацетон, скункс, картон, кръв, метал, и както Ицо е писал в скоршита Боен газ - това са аромати, които ни водят към мисълта, че не е добре да слагаме това нещо в устата си. Много се радвам, че на нито една от софийските сбирки не съм имал възможност да опитам бира, която "впечатлява" с някой от тези аромати.
Малц, хмел, плодови естери ( банани, дъвки, бонбони ), алкохол, кафе, какао, мед, цитруси, карамел, кориандър, пипер, бекон, билки - това са аромати в бирата към които се стремим - зависи какъв стил пиво сме сварили, ако ги има ще се усетят.
Външен вид на бирата: Само представена мостра от вода от блато може да получи 0 ( нула ) точки, тук се оценява визуално цвят, пяна, бистрота и мътност каквито са изискуеми за съответния стил. Т.е ако нещо сипано в чаша има пяна, и приятен за окото цвят напомнящи на бира ( съответстващи на стила) ще получи максималния брой точки - 3 ( три )
Общо впечатление: Бирата добра ли е или не. Какво според дегустиращия не достига или е представено по най-добрия начин в екземпляра, който опитва ( тук е необходимо да познаваме конкретните изисквания за съответния стил пиво )
В общи линии няма нищо страшно в попълването на оценителен лист, а този сътворен от Ицо е може би най-доброто за нашите нужди, като локален клуб.
Всеки например има мнение за комерсиалните бири в България. Аз например не харесвам шуменско, защото според мен е прекалено газирана, Арианата е "пълна" с диацетил и т.н
Предлагам: всеки да осигури поне 2 ( две ) бутилки от 0,5 литра класифицирани от него в определен стил - който каквото донесе.
Всеки да дегустира и оценява всичко ( освен донесeните от него екземпляри )
Да ползваме оценителните листове на "Ameba13"
Накрая да съобщим петте бири с най-висок резултат тук в темата.
Първото ни занимание да бъде оценяването - преди да се напием
И датата - 29/02/2016 ( понеделник )- защото е веднъж на 4 години
Много разлях поста, исках да кажа, че не е толкова страшно да се изкажем за определена бира, и не е най-важното да сме минали курс.
Наздраве!