Шопски клуб на домашните пивовари - София

Клуб на домашните пивовари от София.

Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот nikolay.illov » 26 Яну 2016, 17:17

Колеги, тъй-като предната тема доста набъбна, предлагам тук да е мястото за организиране на следващите ни срещи, а и дискутирането на важни въпроси касаещи най - вече (Но не само ) домашните пивовари от софийското поле.
Като начало Ви предлагам да обсъдим какви стилове ще "оценяваме" на следващата сбирка. Оставяме ли валидно предложението за " тъмната среща " ? И последно как ще оценяваме ( аз си държа на оценителните листи според BJCP ) ? Инак ще си е среща с пиене... Както си я правим до сега.
Наздраве
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот cervesa » 26 Яну 2016, 17:51

Имаме отпечатани хиляди бройки от дегустационните листове.При първа възможност ще доставя на Шопския клуб достатъчно бройки за употреба!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот ALL_ON » 26 Яну 2016, 20:16

Аз съм на мнение, че идеята за оценки на бирите е много добра. Също така смятам, че на миналата локална среща добре определихме следващата сбирка да бъде на тема "тъмни бири" и ако си спомняте говорихме, че въпреки това всеки може да донесе каквото поиска и също да бъде оценен. Като цяло мисля, че на самата сбирка могат да се определят условни категории, според това какви бири са донесени на конкретната среща. Идеята за листове също ми допада, но дайте да се разберем как ще осигурим такива? Друг според мен важен въпрос е всички ли ще оценяват или само определени хора? Ако всеки оценява, остава отворен въпроса, как ще се справят хората, които досега не са го правили (включвам и себе си тук)? И не на последно място дайте да определим някаква дата, като аз предлагам да бъде около или малко след средата на месец февруари. Все пак ако повечето хора държат на март месец, нека да бъде тогава, но отново апелирам за точна дата отрано, за да може всеки да си организира времето и задълженията. :text-thankyoublue:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот 5th-hokage » 26 Яну 2016, 21:08

Аз виждам два вариянта за дата 9.03 сряда или 16.03 сряда (преди това са празници) и говорим да се съберем при Ники - там ще ни приютят ако е студено, а и ребърцата са си хубави :), за оценяването съм ЗА, но и аз незнам какви са критериите :( (не съм минавал курсове)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот ameba13 » 27 Яну 2016, 12:23

аз предлагам следния дегустационен лист: оценка за външен вид, аромат, вкус и маутфил с оценка по точки, и поле за свободен текст "общо впечатление".

Така ще бъде компактно и на един лист дегустаторът ще може да отбележи резултатите на всички бири за вечерта. В противен случай ще хвърчат листове и ще става обърквация.


Прилагам примерна бланка:

дегустационен лист.pdf
(225.56 KiB) 1014 пъти


Точкуването е съобразено със скоршийта на BJCP, така че да затвърждаваме умения за съдийствуването на конкурси ( тоест да смятаме до 50 ;) ).
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот Yaskata » 27 Яну 2016, 12:35

Предполагам, че повечето не знаем как да оценяваме и си мисля, че срещата ще е удобен момент за едно "въведение/запознаване" с основните моменти при дегустирането на бира. Стига да се намери някой да изнесе един открит урок? :geek:
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот knasfas » 27 Яну 2016, 13:07

Напълно съм съгласен Yaskata, силно се съмнявам да мога да оценя някоя бира адекватно и ще е полезно, някой който е по-навътре в нещата, да казва/дава насоки какво усеща, пък ние завалиите ще пием докато не започнем да усещаме каквото се търси :D
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот Foreigner » 27 Яну 2016, 15:28

Ако дойдат Ицо и Свилен, без проблеми ще дадат нужните насоки.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот ALL_ON » 27 Яну 2016, 15:51

Дегустационният лист, предложен от Ицо е много добър според мен. Така, всичко ще е компактно и удобно. Другото, което е добре според мен, е че са дадени указания за това как да се оценява, което е полезно. Хубаво е, че в темата се включват повече хора, но само 1 човек видях да предлага дати за сбирка!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот sk1916 » 27 Яну 2016, 17:58

Както Темелко е споменал, има дегустационни листове по BJCP, ще има такива и за следващата ни сбирка. Тези на Ицо също са добри. Но пък по BJCP е полезно за тези, които ще се явяват на конкурси. За оценяването - сред нас има такива, които изкараха курса за нежелани аромати миналата година, има и такива, които са журирали на националния конкурс, така че вече са "положени основите". С удоволствие ще помогна на всеки, който има желание да усъвършенства познанията си за дегустиране. Знам, че същото ще сторят и всички останали. Подкрепям идеята срещата да е с акцент върху "тъмните" стилове, но и всички останали няма да бъдат връщани :) За датата - още е рано, все пак има месец дотогава, но бива да е след почивните дни 3-6 март.
sk1916
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2014, 23:55

Следваща

Назад към Шопски клуб

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron