Страница 1 от 1

Вино 2016/2

МнениеПубликувано на: 24 Окт 2016, 22:35
от dog123
Маниаци привет.
Накратко преди 9 дни заложил баберне 110 кила, захарност над 26. Серниста , по милилитър за килограм , че и отгоре.
Дрожди витилевюр lb руж.
Всеки ден бъркане сутрин и вечер.
На осмия ден при захарност 0 източих в бидон 55 литра винце. Всичко точно , леко нагарча,нищо притеснително , люснах му и бактерии за ЯМКФ.
Днес обаче реших да го прехвърля в стъкло (дамаджани) и о изненада,понамирисва на счупени преди няколко часа яйца...... :angry-screaming:
Моля за съвети какво да правя , направо побеснях, толкова миене наглеждане баене и накрая мирише на чорапи...
Благодаря ви предварително.

Re: Вино 2016/2

МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 19:36
от Foreigner
Претакай с широк достъп на кислород - би трябвало мирисът да изчезне. Примерно в кофа, в която си поставил чиста дървена дъска. Някои претакат през нова метла. Целта е нежеланите гадорийки да излетят във въздуха. После - пак в пълни съдове и евентуално на воден клапан. Използвай случая да отделиш събралите се утайки - стават за ракия, ако ще вариш после. И за хвърляне стават. А пък сортът ти грозде направо убива :-D

Re: Вино 2016/2

МнениеПубликувано на: 25 Окт 2016, 20:57
от dog123
Добре де , Каберне савиньон е сорта . :text-thankyoublue:

Re: Вино 2016/2

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 14:32
от victoryvt
Не се притеснявай много много, претакай и ще изчезне миризмата.
Предполага се че вече ферментация няма нали ? Щото ако не е паднала докрай захарността - при този мирис се иска подхранване с ДАФ, но ако е приключила - само претакане да се освободи от мириса.
За следващата година се подсигури с една доза ДАФ (диамониев фосфат) и слагай по малко към края на ферментацията и в деня на източването от джибрите.

Re: Вино 2016/2

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 20:29
от dog123
Викторе благодаря за отговора . Ами още си шумолят клапаните, пуснах ти поръчка за ДАФ, моля те тук или в пратката сложи инструкция как да дозирам.
Благодаря!