вино 2016
Публикувано на: 26 Сеп 2016, 23:23
Здравейте маниаци!
Гледам тази секция е слаба , но на мен не ми пречи нищо да я засиля
Ще започна с това че ще се опитам да направя вино за първи път в живота си.
Бира имам около 10 варки, но с виното тепърва се запознаваме.
Като за първи път се засилихме с колега/съсед.
Сложихме по един пластмасов бидон ,аз чисто мерло, той мерло и шефка 70% на 30%.
Материала е около / общо по сравнително равно за двамата с колегата/ 270 кг грозде.
Захарност на гроздето около 24.5
Захарност след намачкането/с машина + добавяне на вода/ , около 23.5 %
Гроздето изглеждаше с акъла си , свежо , без зелени чепки , загниване и т.н.
След Сулфитиране с около 1.2 гр на литър със Серниста киселина, изчакахме 4 часа и добавихме дрожди. За съжаление за дрождите, освен че ни казаха че са италиански, от голям пакет , но разсипани в пликчета с инструкция на български , не мога да дам информация.... /Грешка на бързане, използване на почивни дни и от сорта, няма да се повтори но това са фактите/.
Към момента освен че от лакомия /явно напълнихме бидоните повечко от колкото е възможно , и имахме сок по земята на втория ден/нямаме съществени произшествия. За корекция изсипахме от мъстта в по малки бидони....
Днес захарноста е 16% /72 часа от поставянето/ сока е сладък , прилича да пиеш газирано , не се наблюдават неприятни миризми или други притеснителни нещица. Мирише си сериозно на джибри вече.
Винарки нема....
Температурата на помещенията е средно 20 градуса /мазе на блок/
Бъркаме поне веднъж на ден , задълбочено.
Почвам с въпросите.
За да не сме пак капо и пред свършен факт /нямаме и е събота/ , днес си поръчах Рефлекс Мало 360 - малолактични бактерии за ЯМКФ .
Чета , гледам сравнявам , но , не съм сигурен кога да ги бухаме , на 5% захарност на 3 , на 0?
Като гледам , не са и задължителни, първо вино е , ако не ни горчи , да не се напъваме?
Щото чета че и виното в този период е нестабилно, оцет домашен не ща .
Първо да вадим от джибрите и тогава бактерии, или първо бактерии?
После следващ въпрос, дъбов чипс....
Баси много се потопих в дълбокото , ама поне някаква част да сложа ли с чипс, поне да видя каква е разликата?
Кога се БУХА тоя чипс? Вероятно след ЯМКФ , или след повторното Сулфитиране?
И Калиев бикарбонат си поръчах за всеки случай , пу пу......
Благодаря ви предварително.
Гледам тази секция е слаба , но на мен не ми пречи нищо да я засиля
Ще започна с това че ще се опитам да направя вино за първи път в живота си.
Бира имам около 10 варки, но с виното тепърва се запознаваме.
Като за първи път се засилихме с колега/съсед.
Сложихме по един пластмасов бидон ,аз чисто мерло, той мерло и шефка 70% на 30%.
Материала е около / общо по сравнително равно за двамата с колегата/ 270 кг грозде.
Захарност на гроздето около 24.5
Захарност след намачкането/с машина + добавяне на вода/ , около 23.5 %
Гроздето изглеждаше с акъла си , свежо , без зелени чепки , загниване и т.н.
След Сулфитиране с около 1.2 гр на литър със Серниста киселина, изчакахме 4 часа и добавихме дрожди. За съжаление за дрождите, освен че ни казаха че са италиански, от голям пакет , но разсипани в пликчета с инструкция на български , не мога да дам информация.... /Грешка на бързане, използване на почивни дни и от сорта, няма да се повтори но това са фактите/.
Към момента освен че от лакомия /явно напълнихме бидоните повечко от колкото е възможно , и имахме сок по земята на втория ден/нямаме съществени произшествия. За корекция изсипахме от мъстта в по малки бидони....
Днес захарноста е 16% /72 часа от поставянето/ сока е сладък , прилича да пиеш газирано , не се наблюдават неприятни миризми или други притеснителни нещица. Мирише си сериозно на джибри вече.
Винарки нема....
Температурата на помещенията е средно 20 градуса /мазе на блок/
Бъркаме поне веднъж на ден , задълбочено.
Почвам с въпросите.
За да не сме пак капо и пред свършен факт /нямаме и е събота/ , днес си поръчах Рефлекс Мало 360 - малолактични бактерии за ЯМКФ .
Чета , гледам сравнявам , но , не съм сигурен кога да ги бухаме , на 5% захарност на 3 , на 0?
Като гледам , не са и задължителни, първо вино е , ако не ни горчи , да не се напъваме?
Щото чета че и виното в този период е нестабилно, оцет домашен не ща .
Първо да вадим от джибрите и тогава бактерии, или първо бактерии?
После следващ въпрос, дъбов чипс....
Баси много се потопих в дълбокото , ама поне някаква част да сложа ли с чипс, поне да видя каква е разликата?
Кога се БУХА тоя чипс? Вероятно след ЯМКФ , или след повторното Сулфитиране?
И Калиев бикарбонат си поръчах за всеки случай , пу пу......
Благодаря ви предварително.