Ябълков оцет.
Публикувано на: 16 Ное 2014, 17:44
Здравейте другари,
тази година решин да направя и нещо вредно ако е край бирата - ябълков оцет. С голям риск да не прехвръкнат паразити към бирата забърках следната доза.
2 кг нарязани ябълки с дръжки и семки.
200 гр мед и 100 гр захар
около 2,5 -3 л. гореща вода.
30дни ферментация, след това прецеждане през тензух и сега чакам още 30 дни да доферментира и ще го слагам на хладно и тъмно в мазето.
сега стои на около 23 гр стайна температура.
Днес изхвърлих утайките на дъното след бутилирване на всички бири че
При замерване на рН ми показа 2.8, което си е нормално за винения оцет, но за ябълковия мисля че трябва д е около 4,5 %
На вкус не е толкова кисел като купешки ябълков и е много по богат на аромати.
Ще изчакам да отлежи, предполагам ще стане още по хубав и по кисел предполагам.
Също така си мисля че като стои на хладно ще се избистри.
Скоро с една позната се заговорихме и тя ми каза че е ползвала мая за хляб, дори ми даде малко от нейния. Беше идеално бистър и имаше малко утайка на дъното
тази година решин да направя и нещо вредно ако е край бирата - ябълков оцет. С голям риск да не прехвръкнат паразити към бирата забърках следната доза.
2 кг нарязани ябълки с дръжки и семки.
200 гр мед и 100 гр захар
около 2,5 -3 л. гореща вода.
30дни ферментация, след това прецеждане през тензух и сега чакам още 30 дни да доферментира и ще го слагам на хладно и тъмно в мазето.
сега стои на около 23 гр стайна температура.
Днес изхвърлих утайките на дъното след бутилирване на всички бири че
При замерване на рН ми показа 2.8, което си е нормално за винения оцет, но за ябълковия мисля че трябва д е около 4,5 %
На вкус не е толкова кисел като купешки ябълков и е много по богат на аромати.
Ще изчакам да отлежи, предполагам ще стане още по хубав и по кисел предполагам.
Също така си мисля че като стои на хладно ще се избистри.
Скоро с една позната се заговорихме и тя ми каза че е ползвала мая за хляб, дори ми даде малко от нейния. Беше идеално бистър и имаше малко утайка на дъното