Ябълков оцет.

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

Ябълков оцет.

Мнениеот mirix » 16 Ное 2014, 17:44

Здравейте другари,
тази година решин да направя и нещо вредно ако е край бирата - ябълков оцет. С голям риск да не прехвръкнат паразити към бирата забърках следната доза.
2 кг нарязани ябълки с дръжки и семки.
200 гр мед и 100 гр захар
около 2,5 -3 л. гореща вода.
30дни ферментация, след това прецеждане през тензух и сега чакам още 30 дни да доферментира и ще го слагам на хладно и тъмно в мазето.
сега стои на около 23 гр стайна температура.
Днес изхвърлих утайките на дъното след бутилирване на всички бири че :D
При замерване на рН ми показа 2.8, което си е нормално за винения оцет, но за ябълковия мисля че трябва д е около 4,5 %
На вкус не е толкова кисел като купешки ябълков и е много по богат на аромати.
Ще изчакам да отлежи, предполагам ще стане още по хубав и по кисел предполагам.
Също така си мисля че като стои на хладно ще се избистри.

IMG_20141116_162408.jpg


Скоро с една позната се заговорихме и тя ми каза че е ползвала мая за хляб, дори ми даде малко от нейния. Беше идеално бистър и имаше малко утайка на дъното
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ябълков оцет.

Мнениеот daniel.trifonov » 16 Ное 2014, 19:59

С какви дрожди изферментира "сайдера"?
А към края на алкохолната ферментация сложи ли някакви оцетни бактерии, примерно от утайката на оцета от твоята позната?
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ябълков оцет.

Мнениеот mirix » 17 Ное 2014, 08:19

Нищо не съм слагал. Шишенцето, което ми даде беше много малко с незначително количество утайка. През това време беше започнала и моята ферментация. Въздържах се да сложа да не стане съкатлък. Както при ферментациятс и сега държа буркана отворен да влиза кислород. Това ми е като стартер, а фогодинс по вече. Ако не се получи моят,ще искам от нея пак за закваска.
Сега намери 7л. вино което беше заразено и мисля да му сложа от тази закваска
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица


Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron