Внимавайте какви дрожди купувате!
Публикувано на: 23 Сеп 2013, 22:52
Относно винопроизводството, внимавайте какви дрожди купувате!
На пазара се продават всякакви ментета без информация за щама, произхода и спецификите при приложението им!
Избягвайте пакетчета от селскостопанските аптеки, на които пише само: "Дрожди за червено вино" например, без всякаква информация за какви видове червено вино са предназначени, без наименованието на щама, производител и т.н.
Това лято имах горчив опит с подобно менте. Съжалявам, че не снимах пакетчето преди да го изхвърля, за да го постна тук. Сещам се, че пишеше: "Пакетирано от... някаква фирма ...ЕООД" Враца. И името й съм забравил.
Реших да направя черешово вино.
Цял ден махах костилките на 20 кг. череши, мъстих, сулфитирах с 20 мл. серниста киселина, стартер, посяване на дрождите 4 часа след сулфитирането и т.н. Изрядна хигиена. Абе, всичко точ!
Всички технологии до откаляването както си му е редът, но при откаляването забелязах силната миризма на сероводород!
Откалих го, аерирах го, пак сулфитирах, този път с по-малко серниста киселина съобразено с количеството вино и напълних една стъклена дамаждана 10 литра. Затворих я плътно. Онзи ден я отворих, но пак мирише...
Ще го лекувам тези дни, но няма да го хвърля. Иначе си е вино та "дрънка" отвсякъде. Няма оцетна киселина, стабилно, но пуста миризма...
Та внимавайте с дрождите!
На пазара се продават всякакви ментета без информация за щама, произхода и спецификите при приложението им!
Избягвайте пакетчета от селскостопанските аптеки, на които пише само: "Дрожди за червено вино" например, без всякаква информация за какви видове червено вино са предназначени, без наименованието на щама, производител и т.н.
Това лято имах горчив опит с подобно менте. Съжалявам, че не снимах пакетчето преди да го изхвърля, за да го постна тук. Сещам се, че пишеше: "Пакетирано от... някаква фирма ...ЕООД" Враца. И името й съм забравил.
Реших да направя черешово вино.
Цял ден махах костилките на 20 кг. череши, мъстих, сулфитирах с 20 мл. серниста киселина, стартер, посяване на дрождите 4 часа след сулфитирането и т.н. Изрядна хигиена. Абе, всичко точ!
Всички технологии до откаляването както си му е редът, но при откаляването забелязах силната миризма на сероводород!
Откалих го, аерирах го, пак сулфитирах, този път с по-малко серниста киселина съобразено с количеството вино и напълних една стъклена дамаждана 10 литра. Затворих я плътно. Онзи ден я отворих, но пак мирише...
Ще го лекувам тези дни, но няма да го хвърля. Иначе си е вино та "дрънка" отвсякъде. Няма оцетна киселина, стабилно, но пуста миризма...
Та внимавайте с дрождите!