Страница 1 от 2

За дъбовия чипс и неговото използване

МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 21:45
от mirix
Какво ще кажете колеги за използването на дъбовия чипс.
По кое време да се сложи -
бурна ферментация
тиха ферментация
отлежаване преди бутилирване.
Мненията по въпроса са противоречиви. От прочетеното тук там разбрах,че според вида на чипса се слагат от 3 до 8 гр/л и се държи около 7 дена при бурна ферментация. Други смятат това за неправилно и съветват при тихата ферментация да се добавя
Ха кажете кое е правилно и кое не

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 10:49
от victoryvt
Зависи какво се цели с него.
По време на бурната ферментация е удачно да се вложи само при лошо грозде.
После по време на тихата подсигурява стабилност на цвета и добавя лек аромат на буре, който с нашите бидони няма как да получим.

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 11:10
от mirix
Значи по време на тихата ще слагам :)

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 17:37
от vsd
Аз пробвах с малко френски средно печен на 2 литра. Стоя 3 дни и го махнах, определено не ми харесва. Без него, виното е доста по-свежо. Опивал съм и още един път с някакъв измислен чипс ама на втория ден биеше яко на дъска.

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 20:10
от mirix
В каква пропорция го слага за теи 2 л. трябва ло е да сложеш от 6 -16 гр. и да се опитва, номера е да предаде леко дървен вкус, а и според вида на дъба(в случая френски) да загатва на ванилия , канела ....

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 21:13
от dandilov
Аз си купих преди 2 години направо дъбово буре от с. Врачеш.
Дъб "Благун".
http://www.bgoakbarrels.com/Pages/1/BG/
И слагам виното за тиха ферментация в него.
Няма нищо по-хубаво от от вино, ферментирало в добре измито и чисто дъбово буре! Особено ако бурето е ново! И след откаляването - пак в бурето за отлежаване.
Само дето трудът е повече за измиване и дезинфекция, но пък крайният резултат си заслужава.
Съмнявам се дъбовият чипс да даде тези вкусови и ароматни качества на виното и тази завършеност както хубавото буре...
Аз дъбов чипс ползвах за ракия, преди да си купя едно дъбово буренце 20л., и за ракията. Еми от бурето тече уиски, а с дъбовия чипс си беше имитация... ;) :D
Цените са достатъчно приемливи, за разлика от магазините в София, където са двойни.

П.П. Не правя реклама на майстора, а просто давам информация, която може да е полезна.

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 21:41
от mirix
Четох четох за и против... В крайна сметка зависи от дъбовия чипс и той контактува в по голяма площ отколкото бурето. Е натюрела си е натюрел спор няма. Винарите ползват бурета по 3 пъти според зависимост от вина сортове .... В Бг незнам дали се спазва тази техноогия. С цел намаляване себестойността на виното се ползва дъбов чипс.
А честно да ти кажа като знам какво е тегаво миенето на бурето нямам мерак за ползване. В къщи имам 2 и така си седят

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 23:38
от vsd
Преди бях чел статия за вино отлежало в бъчви и с чипс. Даваха го на хора от различни възраст да опитват без да им казват кое какво е и без да са специалисти. Извода беше че няма разлика между чипса и бъчвата и че по-възрастните харесват вино с дъб, а по-младите не.
Аз сложих 5-6 грама на 2 литра. Ванлията и канелата липсваха :) Чипса в ракията прави чудеса, но във виното още не мога да го разбера и оценя.

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 10:39
от mirix
vsd може би трябва малко да поотлежи за да се уравновеси вкуса :)

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 08:43
от vsd
Сигурно трябва, но го смесих с това без чипса и го изпихме. По-натам ще правя още опити.